Animénacht 2009 in Focus

12 mei 2009  ·

Na het denderende succes van de animénacht ‘Yume Ichi Ya’ 2008 heeft filmhuis Focus besloten dat de tijd rijp was voor een tweede editie. Het Focusteam vertrouwde ons toe dat dit soort thema-avonden voor hen de krenten in de pap zijn en dat ze met name de animénacht zeer geslaagd hadden gevonden. Hoge opkomst, leuke mensen, goede sfeer, kortom… alles wat een feestje nodig heeft.

Focus animé nacht flyer

Vanaf 16 mei kun je bij ons kaarten kopen voor € 12,50 per stuk en de ontwikkelingen kun je volgen op yumeichiya.hyves.nl.

Het programma ziet er ook dit jaar goed uit en lijkt weer voor ieder wat wils te hebben. Een kleine vooruitblik…

  • 20th Century Boys – Het eerste deel uit een drieluik naar de gelijknamige manga van Naoki Urasawa. Het is live-action, geen animé, maar een kniesoor die daar op let. Urasawa smeed intriges als geen ander en weet zo elke lezer op het puntje van zijn stoel te krijgen. Zijn andere titel, Monster, is één van onze best verkochte manga’s. 20th Century Boys is misschien iets minder bekend, maar zeker zo goed.
  • Ponyo on the Cliff – Een nieuwe Studio Ghibli film van Hayao Miyazaki, maker van Spirited Away, Princess Mononoke, My Neighbour Totoro en Howl’s Moving Castle. Als we de beoordeling op de IMDb mogen geloven, dan hebben we opnieuw te maken met een pareltje.
  • Evangelion: You Are (Not) Alone – De oorspronkelijke TV-serie van Neon Genesis Evangelion werd door sommige Japanse auteurs van manga en animé wel omschreven als het verhaal waarin alles gezegd werd dat gezegd diende te worden. De serie bood niet alleen prachtige mecha en veel spektakel, maar ook interessante personages en een nagelbijtend spannend plot. Veel kijkers struikelden echter over het einde, dat de verwachtingen niet helemaal inloste. Problemen die overigens in de manga omzeild worden, doordat karakters en plot beter zijn uitgewerkt.
    You Are (Not) Alone is het eerste deel van vier films, waarin het oorspronkelijke verhaal opnieuw verteld wordt en dit keer wél goed. Althans, zo lijken de eerste tekenen te beloven. Bij IMDb krijgt de film maar liefst een 8.1 en lees je kreten als “the battle sequences here are nothing less than spectacular”, “WOW is the word that sums it up” en “a true classic is born”.
  • Waltz With Bashir – Een animatiefilm van Israëlische bodem. Een indringend portret van een man die door zijn aandeel in de oorlog met Libanon worstelt met zichzelf. Angstdromen en werkelijkheid versmelten in de eerste animatiefilm ooit die een Oscarnominatie kreeg voor beste buitenlandse film.
  • Bleach, Memories of Nobody – De eerste uit drie films. Naar de gelijknamige, populaire animé- en mangaseries. Geesten en samoerai in fantasy stijl.
  • Akira – Een klassieker uit 1988! Cyberpunk van het zuiverste water, in een 2 uur durend spektakel dat lange tijd de duurste animatiefilm ooit was. Het was Akira waar de manga haar opmars in het Westen mee begon. Het was bovendien een inspiratiebron voor The Matrix. Maar waar de gebroeders Wachowski zich verliezen in Messiaanse hoogdraverij, blijft Katsuhiro Otomo op het rechte pad. De animé is te kort om alle intriges en diepere lagen goed uit de verf te laten komen, dus wie geïntrigeerd is geraakt verwijzen we graag (om niet te zeggen met klem) door naar de (steengoede) manga.
  • Sword of the Stranger – Voor ons een onbekende film, maar afgaande op wat er op het internet te zien en te lezen is, lijkt dit een geheide aanrader voor liefhebbers van samoerai en zwaardgevechten.