De missie van Gert Jan Pos

28 mei 2009  ·

Het zal niemand ontgaan zijn dat het Fonds BKVB 5 ton apart heeft gezet om de Nederlandse stripwereld een schop onder hart onder de riem te steken. De man die de poet mag verdelen is Gert Jan Pos. In de VPRO-gids van komende week (nr. 22) wordt hij geïnterviewd en wordt er het een en ander over zijn plannen duidelijk.

De Noorman online

Gelukkig is Pos – net als wij overigens – niet zo somber gesteld over de stripsector als geheel. Hij ziet het vooral als zijn taak om stripmakers te steunen en het lezen van strips te stimuleren. Eén stripopleiding in Zwolle vind hij wat weinig, dat mag bij meer kunstacademies. De oeuvreprijs van € 25.000 is inmiddels een feit. En Nederlandse klassiekers als Erik de Noorman en Tom Poes komen wat hem betreft online beschikbaar.

Tot zover staan wij juichend langs de zijlijn. Zijn plan om 50 tekenaars een album te laten maken, met per pagina een verstripte klassieker uit de Nederlandse of Vlaamse literautuur maakt ons minder enthousiast. De mythe dat strips enkel literair zijn als er sprake is van verstripte literatuur mag wat ons betreft worden bestreden, niet bevestigd.

De grap in Maus

Een paragraaf later blijkt hoe Pos aan dit soort ideeën komt: “We moeten ook niet te zwaar tillen aan de strip, het moet niet te pretentieus worden. Strips hebben altijd iets van spot, er wordt de draak met iets gestoken. … Natuurlijk kunnen historische strips als Maus ook educatief zijn, maar ik zit toch altijd ook op de grap te wachten.” De bek valt ons open van verbazing. Er staat nog net niet dat strips voor kinderen zijn, maar het zit er niet ver vanaf. En wij maar denken dat de strip nu juist het medium was van de onbegrensde mogelijkheden! Begrijp ons niet verkeerd, we zijn natuurlijk blij met een duwtje in de rug, maar als we het ene kortzichtige dogma gaan verruilen voor het andere, dan schieten we er niets mee op.

Gezien de rest van het artikel, zijn staat van dienst en de vijf eigenzinnige leestips, houden we de mogelijkheid open dat Pos opzettelijk zit te vissen naar een opstootje. Laten we het hopen, want de strip verdient het om ook in Nederland aan het grote publiek te mogen tonen, dat het aanzienlijk meer in zijn mars heeft dan hersenloos vermaak.