Jirô Taniguchi

20 mei 2009  ·

Taniguchi: Herinneringen deel 1

Van de Japanner Jirô Taniguchi verscheen zojuist het eerste deel van het tweeluik Herinneringen. Dit is al zijn derde album in een Nederlandse vertaling (een kort verhaal in het album Japan niet meegerekend), maar de kans is groot dat je nog nooit van hem gehoord hebt. Taniguchi is in eigen land beroemd, in Frankrijk en Duitsland geliefd en in de VS een rijzende ster, maar in Nederland en België moet hij nog vaste voet aan de grond krijgen.

Taniguchi: De wandelaar

Uitgeverij Casterman beet in 2007 het spits af met De magische berg. In 2008 gevolgd door De wandelaar. Beide boeken waren uitgegeven op groot formaat met harde kaft (De magische berg was zelfs in kleur) en niet als manga. Met name De wandelaar liet zien waar Taniguchi in uitblinkt: rustige, beschouwende verhalen, waarin de hoofdpersoon met verwondering de wereld om zich heen bekijkt. Een talent dat vooral tot zijn recht komt bij langere verhalen.

Herinneringen

Taniguchi: De magische berg

Herinneringen is zo’n verhaal. We zien hoe Hiroshi, een man van in de veertig, een bezoek brengt aan het graf van zijn moeder. Tijdens het bezoek verplaatst hij zich plotsklaps letterlijk in de tijd. Hij is opnieuw veertien jaar, vlak voor het moment dat zijn vader het gezin verliet en daarmee een stempel drukte op zijn jeugd en het leven van zijn moeder. Hiroshi besluit deze herkansing aan te grijpen, om te voorkomen dat zijn vader zal vertrekken.

Japan

Wat Herinneringen zo’n mooi boek maakt, is de tijd die Taniguchi besteed aan zijn personages en hun interactie met elkaar. Waar veel stripauteurs genoegen nemen met doelgerichte handelingen en dialogen, richt Taniguchi zich op de innerlijke zieleroerselen van zijn personages. Hij doet dit zonder te vervallen in een overvloed van kaderteksten en pratende hoofden. In plaats daarvan neemt hij de tijd en kijkt hij – tesamen met zijn personages – vol verwondering om zich heen. En de lezer, die maakt zich maar wat graag deelgenoot.