Vluchtweg naar de zon is manga van Franse bodem

2 jul 2009  ·

We hebben er lang op moeten wachten – het origineel verscheen reeds in 1995 – maar nu is er dan eindelijk een Nederlandse vertaling van Baru’s L’Autoroute du Soleil. Deze pil van ruim 400 pagina’s wist in Frankrijk en ItaliĆ« al meerdere prijzen in de wacht te slepen en was ook in Duitsland een grote succes. Nu is Nederland dus aan de beurt.

Vluchtweg naar de zon

Karim is een vrouwenversierder, die op een dag zijn buurjongen Alexander meeneemt met een nachtje stappen. Voor Karim eindigt de nacht in het bed van een van zijn maitresses. Haar man behoort tot een rechts-extremistische organisatie en kiest net die nacht uit om te vroeg thuis te komen. Wat volgt is een klopjacht dwars door Frankrijk heen.

Vluchtweg naar de zon valt het best te omschrijven als een road movie on steroids. Er vallen regelmatig rake klappen en de racistische belagers zorgen voor beklemmende momenten, maar het snel volwassen worden van Alexander en Karim, evenals hun vermogen om alles als een groot avontuur te zien, geven het verhaal ook een zeer menselijke en soms zelf humoristische kant. Alles bij elkaar is het vooral een meeslepende roman, die leest als een trein.

Oud werk van Baru

Kaliber 2: Het kortste eind

Het kan zijn dat je eerder iets gelezen hebt van Baru. In 1997 verscheen bij Casterman het album Onderweg, eveneens een road movie. In 2004 en 2006 gaf uitgeverij Dupuis het tweeluik De woesteling uit in de reeks Vrije Vlucht. Het vertelt het verhaal van een bokser uit de sloppenwijken. Vorig jaar was Baru verantwoordelijk voor Het kortste eind, de vooralsnog succesvolste titel in de reeks Kaliber. Deze nieuwe collectie van uitgeverij Casterman bevat verstripte misdaadklassiekers uit de (Franse) literatuur.

Franse manga

Vluchtweg naar de zon is dus gek genoeg zijn oudste werk. Dat komt misschien door de ontstaansgeschiedenis. In 1991 besloot de Japanse uitgeverij Kodansha een collectie te beginnen met werk van Westerse auteurs. Baru was een van de gelukkigen. Nou maken Japanners een ander soort strips. Ze noemen ze manga, drukken het in zwart-wit en willen dat het minimaal 200 pagina’s bevat. Baru is dan ook drie jaar bezig geweest voor hij klaar was met Vluchtweg naar de zon.