Klantenfavorieten (en zeperds) in 2009

3 apr 2010  ·

Naar aanleiding van onze strip-top-10-van-beste-boeken-aller-tijden-verschenen-in-2009 kregen we – behalve positieve reacties – ook de vraag wat klanten het meest hadden gewaardeerd. Wat heeft er goed verkocht? Waar was iedereen enthousiast over? Wat was de verrassing van 2009? We hadden natuurlijk een uitgebreide enquête kunnen houden, maar dat hebben anderen al voor ons gedaan. In plaats daarvan besloten we nog eens door de lijst van uitgaven van 2009 te lopen en daar de titels uit te halen die wij een gevoelige snaar zagen raken bij jullie.

We weten het, het is inmiddels al april. Maar het is een terugblik en echte kwaliteit verjaart niet (toch?), dus actueler dan dit werd het toch al niet. Genoeg gemekkerd, hier komen de winnaars in willekeurige volgorde:

Jullie favorieten

Lopende series

Van sommige series weet je op voorhand dat ook het nieuwste deel weer goed zal verkopen. Maar het gevaar bestaat altijd dat dit commercieel succes zorgt voor een herhaling van zetten. Bij de volgende albums rustten  de auteurs duidelijk niet op hun lauweren.

 • Siegfried 2: De walküre – De opera van Wagner op een grootse manier verstript. Het eerste deel was zo goed, dat het alleen maar minder leek te kunnen worden. Maar niets bleek minder waar.
 • Magasin General 5: Montreal – De lotgevallen van de bewoners van een klein dorpje op het platteland van Québec, begin vorige eeuw. De liefde van de auteurs voor hun personages spat van de personages en dat maakt elk  weer tot een genot om te lezen.
 • Okko 5: De cyclus van de lucht, deel 1 – De prachtige tekeningen hebben gezorgd voor een vaste schare trouwe fans van deze samoerai strip. En dankzij de ontwikkeling van de verhaallijn kijkt iedereen reikhalzend uit naar het volgende deel.
 • Bone 5: Rock Jaw – Deel 5 alweer van deze geweldige, negendelige fantasyreeks. De combinatie van humor en – stijgende – spanning en natuurlijk de geweldige tekeningen zorgen er voor dat deze strip nu al een geheide klassieker is.
 • Robbedoes one shot 5: Piccolo in veldgroen – Leuk initiatief van de uitgever om een reeks op te starten met alternatieve Robbedoes verhalen, dat heeft al enkele hoogstandjes opgeleverd en dit is er zeker één van.
 • Vinci 2: Licht en schaduw – Fantasievol tweeluik rond Leonardo da Vinci en zijn uitvindingen. Niet alleen een uitstekende historische strip, maar ook een inventief en origineel verhaal.
 • Samoerai 3: De dertiende profeet – Deze samoerai strip oogst hoge ogen. Vooral dankzij het uiterst gedetailleerde tekenwerk en de steeds mooiere paginacomposities.
 • Adelaars van Rome 2 – Over de zoon van een Germaans stamhoofd en de zoon van een romeins centurion die samen opgroeien. Fan favourite Marini (De schorpioen) is altijd goed voor verbluffend tekenwerk, maar bewijst hier dat hij ook een goed verhaal kan vertellen, met een twist.

Nieuwe toppers

Elk jaar verschijnen er titels waarbij het succes, ondanks het feit dat ze nieuw zijn, niet helemaal uit de lucht komt vallen.

 • De telescoop – Een verhaal over vijf oudere vrienden die samen een overbuurvrouw begluren, met verrassende gevolgen. We moesten er af en toe wel even voor kletsen, maar de naam Van Hamme trok veel van jullie over de streep. En iedereen kwam ons daarna vertellen met hoeveel plezier ze het gelezen hadden.
 • Watchmen – De klassieker van grootmeester Allen Moore. Engelstalig al een verkooptopper en mede dankzij de aandacht voor de verfilming ook in de vertaling een groot succes. Ook bij een publiek dat zelden strips leest (of ze in ieder geval niet bij ons koopt).
 • Mattéo 1 – Het verhaal van een Spaanse Fransman die onder druk van zijn omgeving besluit naar het front (WO I) te gaan. Prachtig getekend en meeslepend geschreven, zoals we gewend zijn van Gibrat (Het uitstel, Elke raaf pikt).
 • Animal’z – Na een aantal wat moeizamere albums heeft Enki Bilal zijn draai eindelijk weer gevonden. En dat werd duidelijk door jullie gewaardeerd.
 • Het boek Genesis – Robert Crumb is natuurlijk een fenomeen, maar dat Genesis zo’n succes zou zijn had niemand verwacht. Dankzij alle aandacht van kranten en televisie stond al snel half Arnhem en omstreken op de stoep.

Onverwachte successen

Zo af en toe verschijnen er albums die tegen onze verwachting in een enorm succes kennen.

 • Airborne 44, deel 1 & 2 – Een schitterend verhaal over een groepje mensen aan het einde van WO II in de Ardennen. Massaal gekocht en unaniem (-1) geprezen om het mooie verhaal. Een onvervalste hit.
 • Herinneringen, deel 1 & 2 – Jirô Taniguchi is nog maar mondjesmaat bekend, maar een grote doorbraak lijkt slechts en kwestie van tijd. Wie een strip van zijn hand probeert komt steevast terug om zijn andere verhalen ook aan te schaffen. Herinneringen is één van zijn mooiste.
 • Vrije vlucht: Een paar dagen samen – Schrijnend verhaal over een tiener met het Methusalem syndroom en zijn jonge streberige vader. Het leek wel alsof de emotionele lading iedereen afschrok, want tot onze spijt heeft dit verhaal niet zo goed verkocht. Maar wie het kocht was zonder uitzondering net zo ontroerd en onder de indruk als wij.
 • Vrije vlucht: De inkt van toen – Over de liefde voor het calligraferen  en goed doen zonder er wat voor terug te verwachten. Mooi, ingetogen verhaal en bijzonder sfeervol getekend.
 • Cash; I see a darkness – Sterke biografie over Johhny Cash van de Duitse auteur Reinhard Kleist. Strips en muziek trekken altijd wel de aandacht, maar Cash bleek duidelijk populairder dan alle andere.
 • Logicomix – Een dikke pil over filosofie en wiskunde, gemaakt door twee onbekende Griekse auteurs lijkt niet het geijkte recept voor topper, maar niets bleek minder waar. Dankzij de goede uitvoering en alle aandacht in de media bleek dit boek niet aan te slepen. Opnieuw zo’n boek dat duidelijk een nieuw publiek over de drempel wist te trekken.

Mindere goden

Natuurlijk was het niet louter rozengeur en maneschijn het afgelopen jaar. Zeperds hadden we ook. En omdat niemand anders het blijkbaar aandurft, hebben wij besloten ook een lijstje met teleurstellingen samen te stellen.

Verleppende series

 • Asterix 34: De verjaardag van Asterix en Obelix – Wie na het lezen van deel 33 dacht dat het niet flauwer meer kon, kwam van een koude kermis thuis. Dit onsamenhangende, ongeïnspireerde album was bepaald geen kado.
 • Lefranc 20: Zwarte kerst – Deze poging een historisch verantwoord Lefranc verhaal te vertellen was misschien gelukt, als de auteurs het dubbele aantal pagina’s tot hun beschikking hadden gehad.
 • Kaamelott 4 – Deze ironische middeleeuwse strip lijkt met elk deel aan inspiratie in te boeten.
 • Kinderen van de Wind 6: Het meisje van Bois-Caïman, boek 1 & 2 – Na een periode van 25 jaar was dit niet eens zo’n slecht tweeluik, maar het was misschien niet Bourgeons beste besluit om zo’n legendarische reeks nieuw leven te willen inblazen.

Beter van niet?

 • Over het ontstaan der soorten – Op zich een interessant idee om dit wetenschappelijke werk van Charles Darwin te verstrippen, maar het was goed geweest als ze de klus hadden uitbesteed aan echte stripmakers. Houterige tekeningen en een starre tekst maken dat de strip al net zo moeizaam leest als Darwins origineel.
 • Final Incal 1 – Vervolg op de Incal, met een nieuwe draai aan het verhaal. Ook hier geldt: op zich geen slecht album, maar het voegt niet zo veel toe. Hopelijk krikken de komende delen onze mondhoeken alsnog omhoog.
 • Een bodemloos bestaan – De pers in Amerika kwam superlatieven tekort om de verrichtingen van Dash Shaw te bejubelen. Het klopt dat Shaw eerder interessante dingen heeft laten zien, maar Een bodemloos bestaan was teleurstellend. Een dikke pil, gevuld met onsympathieke personages en hun geweeklaag.
 • Collectie getekend: Het kleine afscheid – Net als Een paar dagen samen een boek dat wel degelijk door ons gewaardeerd werd, maar dat helaas maar weinig mensen over de streep wist te trekken. En dat terwijl zowel Marvano als Magda eerder al goed waren voor een paar onbescheiden successen.
 • Be a Nose! – Leuk uitgegeven, maar tegenvallende schetsboekjes van Art Spiegelman.
 • First Moon – Dit leek, net als De eerste vlucht en Nachtuil, een lekkere vliegtuigstrip te zijn, maar dan over de maanlanding van ’69. Helaas bleek het verhaal dermate ongeïnspireerd dat het niet van de grond kwam.

Daarmee komt een einde aan onze overzichten van 2009. Er zijn natuurlijk nog veel meer invalshoeken te verzinnen voor allerlei lijstjes, maar die zul je moeten lezen op andere stripsites. Hopelijk hebben jullie hiermee in ieder geval voldoende inspiratie kunnen opdoen voor een volgende bezoekje aan de stripwinkel.