Vrij Nederland stript!

15 jul 2011  ·

Vrij Nederland #28 2011Deze week besteed Vrij Nederland (#28) extra aandacht aan strips. Literaire strips, welteverstaan. Literair recensenten Sander Pleij en Jeroen Vullings bundelden hun krachten om 65 literaire strips uit 2010 en 2011 van korte recensies te voorzien en schreven er een inleidende tekst bij. Toon Horsten en Peter Breedveld mochten het geheel nog wat extra luister bijzetten, met interviews met respectievelijk Joe Sacco en Th├ę Tjong King. Het resultaat is vooral een handzame gids voor nieuwe striplezers.

Serieuze problematiek

Als we de signalen goed hebben ge├»nterpreteerd, zijn Pleij en Vullings niet bijzonder goed thuis in de wereld van de moderne strip. Al in de aanloop naar dit artikel toe, twitterde Vullings enigszins verrast: “Serieuze problematiek in die graphic novels. Volwassen ellende, zogezegd.” In de inleiding komt hij daar uitgebreid op terug om de literaire niet-striplezende VN-lezer duidelijk te maken dat hier een nieuw genre is opgestaan, dat de moeite van het lezen waard is. Jeroen Vullings zelf lijkt na deze special in ieder geval overstag. Nog een twittercitaat: “Nog negenentwintig strips te gaan voor VN’s literaire stripspecial. Voelt niet als werk.”

Literaire strips lees je slow

De relatieve onbekendheid met het medium wreekt zich af en toe in de recensies. Ze weten niet goed raad met minder toegankelijke titels, of verhalen in meerdere delen en soms lijkt het zelfs of de heren hele stukken in een verhaal gemist hebben. De oorzaak hiervan schemert volgens ons door in een andere tweet van Vullings: “Literaire strips lees je slow”. Doe je dat niet dan is het als een film die je doorspoelt zodra er geen dialoog is. Je mist dan alle subtiliteiten en emoties in het verhaal. Personages vervlakken en het plot wordt een kale kapstok. Toch, enkele missers daargelaten kunnen we hun beoordelingen en argumenten over het algemeen wel volgen. We moeten ook niet vergeten dat ze zich niet richten op een gepokt en gemazeld publiek, maar op lezers zonder al te veel stripervaring.

Al met al is deze VN-special leuk om te lezen en bovenal een bruikbare gids voor iedereen die eens een literaire strip zou willen proberen. Een aantal van de recensies zijn te lezen op de website van Vrij Nederland.