Beeldverhaal en De Noorman op TV

14 okt 2011  ·

De laatste jaren komt er steeds meer aandacht voor strips in de media. En bij vrijwel elk item over een boek dat boven het maaiveld uitsteekt, staat er nieuw publiek bij ons op de mat. Publiek dat zich steevast verbaast over het huidige aanbod en de kwaliteit ervan. En zo kon het gebeuren dat er op een dag een televisieproducent in de winkel stond. Toegegeven, Pieter Klok van Human Factor kwam eigenlijk alleen de gaten in zijn Heinz verzameling dichten, maar zijn verwondering was er die dag niet minder om. En zo ontstond het idee voor Beeldverhaal, een televisieserie waarin de veelzijdigheid van ons geliefde medium getoond wordt. Omdat er nog altijd veel mensen zijn die niet weten dat er zulke mooie, leuke, spannende, ontroerende, meeslepende, leerzame en interessante stripboeken worden gemaakt.

Beeldverhaal LogoUnderground in Arnhem

Tante Leny presenteert 4Inmiddels zijn we zo’n twee jaar verder en zijn er acht afleveringen gemaakt. Dat betekent dat er acht thema’s aangesneden kunnen worden, dat er acht halve uren zijn om zowel de breedte als de diepte in te gaan en dat er acht kansen zijn om nieuw publiek te bereiken. Elke aflevering wordt gepresenteerd door Jean-Marc van Tol en Barbara Stok. En om de cirkel rond te maken is aflevering 6 voor een deel opgenomen bij ons in de winkel. De titel is Mr. Natural, naar het beroemde personage van Robert Crumb en het thema is – hoe kan het ook anders – Underground

Alsjemaar Bekend Band integraalRuim twee uur lang heeft het team van Beeldverhaal zich beziggehouden met het interviewen van Evert Geradts. Dat zal voor velen van jullie een onbekende naam zijn, maar de kans is groot dat je wel eens iets van hem gelezen hebt. Evert heeft namelijk meer dan duizend pagina’s aan Donald Duck verhalen op zijn naam staan. Maar hij is ook de oprichter geweest van Tante Leny presenteert, een roemrucht en onvervalst underground blad van Nederlandse bodem. Na de Tante Leny periode sloot hij zich aan bij Studio Arnhem (daar is de link met de winkel) en begon hij aan de Alsjemaar Bekend Band voor de Eppo.

Beeldverhaal

De serie Beeldverhaal heeft inmiddels zijn eigen website, met daarop een overzicht van de uitzendingen. Er is een rubriek Extra, waar men ongemonteerde interviews zal plaatsen, dus die-hard fans houden de website maar best goed in de gaten. Wat helaas ontbreekt, is een overzicht van de inhoud, vandaar dat we hieronder opsommen wat je kunt verwachten.

Aflevering 1, 29 oktober: Jan, Jans en de kinderen

Sommige striptekenaars gebruiken hun eigen leven als inspiratiebron. Hoe ver kun je daarin gaan en hoe eerlijk moet je zijn?

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jan Kruis (Jan, Jans en de kinderen), Barbara Stok (Barbara Stok) en Gerrit de Jager (Familie Doorzon en Zusje).

Aflevering 2, 5 november: Superman

Waarom is de Amerikaanse superheldenstrip zo populair in de VS en wat maakt de superhelden zo typisch Amerikaans?

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Chris Claremont (scenarist X-Men), David Finch (tekenaar/scenarist Batman the Dark Knight de lopende serie) en Jonathan Ross (presentator en stripverzamelaar).

Aflevering 3, 12 november: Olivier B. Bommel

Wat maakt de Bommel strips zo bijzonder? En wat is de invloed van Marten Toonder op de Nederlandse strip?

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Dick Matena (tekenaar), Hans Matla (stripverzamelaar) en Pieter Steinz (chef boeken NRC).

Aflevering 4, 19 november: Kuifje

Welke rol heeft Kuifje gespeeld bij het ontstaan van de moderne Europese strip. Hoe hou je Kuifje nog levend onder de huidige striplezers? En welke invloed heeft Hergé gehad?

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Joost Swarte (tekenaar en Kuifjekenner), Henk Kuijpers (tekenaar Franka).

Aflevering 5, 26 november: Astroboy

Manga is de Japanse stijl van strips maken. Waarom is manga zo typisch Japans en hoe komt het dat manga in Japan zo enorm populair is?

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Yoshihiro Tatsumi (beroemde Japanse tekenaar) en Haruko Kashiwagi (mangatekenares).

Aflevering 6, 3 december: Mr. Natural

De Underground-strip is een alternatieve stroming die in Amerika ontstond en in Nederland navolging kreeg. Maar bestaat underground nog wel?

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Jerry Moriarty (Amerikaanse undergroundtekenaar), Peter Pontiac (tekenaar) en Evert Geradts (tekenaar en oprichter undergroundblad Tante Leny presenteert).

Aflevering 7, 10 december: Suske & Wiske

België is een belangrijk stripland. Iedereen kent Suske & Wiske, maar er is ook een belangrijke nieuwe generatie Vlaamse stripmakers.

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Toon Horsten (stripjournalist), Brecht Evens (striptekenaar) en Luc Morjaeu en Peter van Gucht (tekenaar en scenarist Suske & Wiske).

Aflevering 8, 17 december: Sigmund

Iedere dag beginnen veel mensen de dag met een krantenstrip. Over tekenaars die iedere dag grappig moeten zijn. En wat is dat dan, humor?

Jean-Marc van Tol praat in deze aflevering o.a. met Peter de Wit (tekenaar Sigmund), Ronald Giphart (schrijver/humorspecialist) en Mark Retera (tekenaar Dirkjan).