Stripjaar 2011: De beste albums volgens de Noorman

10 feb 2012  ·

De jury is er uit. De resultaten zijn bekend, de champagne is ontkurkt. In een oprisping van ongebreideld narcisme hebben we ook dit jaar weer besloten tot het etaleren van onze persoonlijke favorieten van afgelopen jaar. In onderstaand artikel zullen we ze doorlopen en samenvoegen, om zo te komen tot de enige echte, definitieve en officiële Stripboekhandel De Noorman Top 3 van 2011. Maar… met een kanttekening.

Habibi

Afzien

In een stripwinkel bestaat een wisselwerking tussen klanten en personeel. De klanten (jullie) investeren in het bedrijf door het kopen van boeken en in ruil voelt het personeel (wij) zich verplicht die boeken te lezen, om de klanten (nog steeds jullie) te kunnen voorzien van advies. Dat is een zware taak, die maar al te vaak wordt onderschat. Wekelijks gaan wij gebukt onder het meenemen van dikke stapels boeken. Thuis aangekomen installeren wij ons in ergonomisch verantwoord, om niet te zeggen comfortabel meubilair voor gepaste ondersteuning. Daarop volgen lange leessessies, tijdens welke we onze conditie op peil moeten houden met voldoende vocht (zoals thee, koffie, wijn, port) en voedsel (zoals chocola, nootjes, chips, kaas). Loodzware avonden zijn dat, dat kunnen we jullie wel vertellen.

De verwachting is, dat we op die manier alles lezen wat er uitkomt. Of toch tenminste alles wat de moeite waard is. Maar de laatste jaren is het aantal titels zo groot, het aanbod zo divers en de kwaliteit zo hoog, dat we daar lang niet aan toekomen. Dit jaar moesten we elkaar beschaamd toegeven, dat onze lijstjes meer dan ooit getekend zijn door tijdgebrek. Zo veel titels zouden we nog willen lezen. Titels waarvan we soms zeker weten dat we ze geweldig zullen vinden. Als we de tijd maar hadden om ze te lezen. (Hadden we jullie al verteld over ons zware lot?) Vandaar dat onze lijstjes dit jaar meer dan ooit van elkaar verschillen. En mocht jouw favoriet er  niet tussen staan, dan weet je nu waarom.

Deelnemers klaar?

We beginnen dit jaar met de lijst van Sigge. Zijn voorkeur gaat over het algemeen uit naar dikke one-shots, maar dit jaar heeft hij zich laten verleiden om ook een aantal delen uit reeksen op te nemen.

Gaza 1956: In de marge van de geschiedenisSigge

 1. Gaza 1956 (Joe Sacco)
 2. De liefhebbers (Brecht Evens)
 3. Asterios Polyp (David Mazzucchelli)
 4. Parker 1: De jager (Darwyn Cooke, Richard Stark)
 5. De verhalenverteller (Raphaël Beuchot, Zidrou)
 6. Jazz Maynard (Roger, Raule)
 7. Habibi (Craig Thompson)
 8. Sprakeloos. Herinneringen (David Small)
 9. Na de nacht (Richard Guérineau, Henri Meunier)
 10. Metronom’ 2: Ruimtestation (Grün, Eric Corbeyran)

Brecht Evens: De LiefhebbersNet niet in zijn top 10, maar wel op de nominatielijst stonden China 1: De tijd van de vader (Li Kunwu, Pierre Ôtié), Stad van klei (Milan Hulsing), Kick-Ass (Mark Millar, John Romita Jr.), Laat de bassen beuken, Bruno (Baru) en Geestenburg (Doug TenNapel).

Opvallende afwezige is Moslimenclave Gorazde (Joe Sacco), maar die is er bewust uitgelaten omdat Gaza 1956 al op 1 stond. Zo is er nog net plek voor Geestenburg van één van Sigge’s favoriete auteurs Doug TenNapel. Geen titels van Taniguchi dit jaar, maar dat kwam vooral door tijdgebrek.

Craig Thompson: HabibiWillem

De volgende kandidaat is Willem. Hij houdt zowel van het betere seriewerk, als van een striproman op zijn tijd. Eens zien of dat het veld wat opschudt.

 1. Habibi (Craig Thompson)
 2. Een stralende hemel (Jirô Taniguchi)
 3. Blast 2: De openbaring van Sint-Jacky (Manu Larcenet)
 4. Bone 9: De gehoornde kroon (Jeff Smith)
 5. Mattéo 2: 1917 – 1918 (Jean-Pierre Gibrat)
 6. Vinkenbrood 2 (Christian Lax)
 7. Jazz Maynard (Roger, Raule)
 8. Vijfduizend kilometer per seconde (Manuele Fior)
 9. Oorlog en Liefde 3 & 4 (Jean-Michel Beuriot, Philippe Richelle)
 10. De verhalenverteller (Raphaël Beuchot, Zidrou)

Oorlog en liefde 3: MariaMet de hakken net in de sloot eindigden Dagboek van mijn vader (Jirô Taniguchi), Lena (André Juillard), Moeder Oorlog 2: Tweede aanklacht (Maël, Kris), Luxley integraal (Francisco Ruizgé, Valérie Mangin) en Mezek (André Juillard).

Willem zet Habibi op 1 en daardoor steekt de eerste kop boven het maaiveld uit. Tweede in de tussenstand is Jazz Maynard, op de voet gevolgd door De verhalenverteller. Die laatste is geschreven door de scenarist van Lydie, een album dat vorig jaar hoge ogen scoorde. Habibi is van Craig Thompson, maker van Deken van sneeuw, een boek dat (hopelijk) geen introductie behoeft. Die twee zijn dus geen verrassing. Jazz Maynard daarentegen komt min of meer uit de lucht vallen.

Luxley IntegraalGemain

Gemain is van oudsher een liefhebber van series en historische verhalen, maar moet de laatste tijd bekennen dat hij steeds vaker geniet van een lekkere one-shot. Benieuwd hoe zijn lijst er dit jaar uit ziet.

 1. Luxley integraal (Francisco Ruizgé, Valérie Mangin)
 2. Jazz Maynard (Roger, Raule)
 3. Aan boord van de Morgenster (Riff Reb’s, Pierre Mac Orlan)
 4. Killer 9: Oneerlijke concurrentie (Luc Jacamon, Matz)
 5. Blast 2: De openbaring van Sint-Jacky (Manu Larcenet)
 6. Donkere kamer (Cyril Bonin)
 7. De Feul 1: Valnes (Frédéric Peynet, Jean-Charles Gaudin)
 8. De verhalenverteller (Raphaël Beuchot, Zidrou)
 9. Laat de bassen beuken, Bruno (Baru)
 10. S.O.S. Geluk integraal (Griffo, Jean-Claude van Hamme)

PolinaSpeciale vermeldingen zijn er voor Polina (Bastien Vivès), Het Maagdenbos 1 & 2 (Béatrice Tillier, Jean Dufaux), Moeder Oorlog 2: Tweede aanklacht (Maël, Kris), U-boot (Jean-Yves Delitte) en Een nacht met volle maan (Hermann, Yves H.)

Dat Gemain weg is van Luxley heeft hij nooit verzwegen. Op de tweede plek zien we een oude bekende: Jazz Maynard. Daarmee weet die de eerste plek te veroveren in de tussenstand. De verhalenverteller en Habibi delen nu de 2e plek, samen met Blast 2, omdat deze zowel door Willem als Gemain hoog wordt aangeslagen.

5000 kilometer per secondeIna

Tot nog toe klaagde iedereen dat de keuze moeilijk was, omdat er zoveel goede boeken zijn uitgekomen in 2011. Ina klaagde echter over de overvloed aan stoere verhalen met spierballen, monsters en bloed aan de muur. Voor haar was de keus minder moeilijk.
 1. Habibi (Craig Thompson)
 2. Vijduizend kilometer per seconde (Manuele Fior)
 3. Dagboek van mijn vader (Jirô Taniguchi)
 4. Polina (Bastien Vivès)
 5. Aya uit Yopougon 6 (Clément Oubrerie, Marguerite Abouet)
 6. Oorlog en Liefde 3 & 4 (Jean-Michel Beuriot, Philippe Richelle)
 7. Het dagboek / Na de regen (André Juillard)
 8. Tot ziens, Justine Keller (Hanco Kolk, Spinvis)
 9. Antares 4 (Léo)
 10. Black pages (Ralph Meyer, Frank Giroud, Denis Lapière)

Een Stralende HemelAndere kanshebbers waren Een stralende hemel (Jirô Taniguchi), De adelaars van Rome 3 (Enrico Marini), Magasin general 6: Ernest Latuliffe (Régis Loisel, Jean-Louis Tripp), Vinkenbrood 2 (Christian Lax) en Thorgal 32: De zwaardboot (Grzegorz Rosinski, Yves Sente) tenslotte omdat het zo mooi getekend is.

En de winnaar is…

Als alles bij elkaar opgeteld is, zijn er vijf titels die zich duidelijk losmaken uit het deelnemersveld.

 1. Craig Thompson: HabibiOok Ina zet Habibi op de eerste plek (en met afstand, volgens haar) en daarmee weet het de eerste plek vlak nog net voor de meet terug te pakken. Met een Deken van sneeuw liet Craig Thompson zes jaar geleden al zien dat hij een goede verhalenverteller was. Maar waar ‘Deken‘ nog een recht-toe-recht-aan verhaal was over kalverliefde en religie, daar is Habibi een gelaagde vertelling over religie, maatschappij, liefde, milieu, islamitische kunst en nog wat onderwerpen. Een verhaal dat desondanks helder blijft en waarmee Thompson duidelijk wist te imponeren.
 2. Jazz MaynardDe tweede plek is voor Jazz Maynard weggelegd. Als de gelijknamige New Yorkse muzikant terugkeert naar zijn geboortestad Barcelona, zit hij vanaf het eerste moment tot over zijn nek in de maffiavetes. Jazz Maynard doet denken aan de betere Hollywood-misdaadfilms. Het is getekend in een soepele, manga-achtige stijl en leest als een trein.
 3. De verhalenvertellerDe derde plek wordt gedeeld door drie titels: De verhalenverteller, Blast 2 en Vijfduizend kilometer per seconde.
  De verhalenverteller is een ode aan de fantasie en de verbeelding. In een Afrikaans dorp zwaait een strenge sheriff de scepter. Het vertellen van (verzonnen) verhalen is verboden. Maar de poppenspeler kan niet zonder en hoe zwaar de sheriff hem ook straft, hij blijft vertellen. Zelfs na zijn dood weet hij de bevolking in vervoering te brengen en de macht van de sheriff definitief te ondermijnen.
  Blast 2: De openbaring van Sint-JackyIn het tweede deel van Blast, bereikt de verwording van de hoofdpersoon een voorlopig dieptepunt. De lezer kijkt over zijn schouder mee, als de man zich steeds verder onttrekt aan de bewoonde wereld en duidelijk zijn grip op de werkelijkheid begint te verliezen. Het zwart-wit tekenwerk van Manu Larcenet is overtuigend, en maakt dat de kleurexplosies tijdens de deliriums van de pagina knallen.
  Vijfduizend kilometer per secondeVijfduizend kilometer per seconde probeert op poëtische wijze duidelijk te maken hoe snel het leven aan ons voorbij trekt. We zien een man en een vrouw, die elkaar in de loop van hun leven ontmoeten, liefhebben, verliezen en herontdekken. Geen strak omlijnd plot, maar een fragmentarische wandeling door het leven waarbij de lezer mag wegdromen.