Elfquest: The Final Quest van start

6 dec 2012  ·

Er zijn weinig series met zo’n trouwe schare fans als Elfquest. De serie liep in Nederland van 1983 tot en met 2004 en telde maar liefst 65 delen. Elfquest: De verborgen jaren voegde er nog eens 16 delen aan toe. En al is het inmiddels 8 jaar geleden dat het laatste album verscheen, nog altijd lopen er regelmatig mensen bij ons binnen op zoek naar ontbrekende delen, die dan gelijk maar even vragen of er ooit nog iets nieuws is verschenen. Het antwoord luidt ja, maar alleen in het Engels. The Discovery en The Searcher and the Sword zijn de laatste twee, op zichzelf staande verhalen die er van Elfquest zijn gemaakt. De delen zijn echter al lange tijd niet meer verkrijgbaar. Bovendien zijn ze niet gemaakt door Wendy en Richard Pini, de oorspronkelijke auteurs, maar door anderen onder hun supervisie. 

Elfquest: The Final Quest

Een nieuw Elfquest verhaal

Maar voor het eerst in lange tijd is er een nieuw verhaal in de maak: Elfquest: The Final Quest. De proloog van dit verhaal wordt sinds begin september voorgepubliceerd op de website Boing Boing. Elke maandag wordt een nieuwe episode online gezet. Het beste nieuws is misschien nog wel dat dit verhaal gemaakt wordt door Wendy en Richard Pini zelf. Doordat ze enkele jaren geleden uit elkaar waren gegaan en elk andere dingen waren gaan doen, had niemand er meer op durven hopen, maar… de wonderen zijn de wereld blijkbaar nog niet uit.

Elfquest: The Final Quest

Elfquest online

Voor de fans die nog altijd op zoek zijn naar missende delen is er goed nieuws. Al sinds 2009 staan alle Elfquest strips op de website van WaRP Graphics. Niet alleen alle lange verhaallijnen, maar ook allerlei kleine extra’s en korte verhalen, inclusief storyboards voor de lang aangekondigde, maar nooit verschenen Elfquest animatiefilm. Voor wie zich afvraagt hoe alles op elkaar volgt, zijn er twee chronologische tijdlijnen te vinden.

Amerimanga avant la lettre

Met alle Elfquest strips online kunnen we ons voorstellen dat er misschien weer een heel nieuw publiek wordt aangeboord. De serie baarde bijna 30 jaar geleden opzien vanwege de (toen) ongebruikelijke tekenstijl, de soapy verhaallijn en de vele personages. Invloeden die allemaal afkomstig waren uit de manga, een genre dat in die tijd (1983) bij verreweg de meeste Westerse lezers volstrekt onbekend was. Inmiddels is manga niet meer weg te denken en bij jongeren zelfs verreweg het meest populaire genre. Wie denkt dat er buiten Japan niets noemenswaardigs wordt gemaakt, zou zeker eens een blik moeten werpen.

Elfquest: The Original Quest