De beste populaire strips van 2012

28 jan 2013  ·

Ons overzicht van de beste graphic novels heeft al een aantal mensen geïnspireerd tot een uitstapje. Eens kijken of we dat kunstje kunnen herhalen. Het is de eerste keer dat we apart aandacht besteden aan series en andere populaire strips en wij vermoeden dat we daar veel mensen een plezier mee doen. De interesse voor deze strips is immers groter dan de interesse voor graphic novels en aanverwanten (vandaar het woordje: populair).

Waar we ons bij de graphic novels vooral hebben afgevraagd welk album ons het meest had geraakt, was de vraag bij de populaire strips veeleer welke we met het meeste plezier hadden gelezen. En als je dan ineens geen appels met peren meer hoeft te vergelijken, valt op hoeveel goede strips er in een jaar verschijnen.

Boeven op de kermis

Een gevolg van die overdaad is wel dat het moeilijk kiezen is. Meer nog dan bij de graphic novels zijn de onderstaande top 10 lijstjes momentopnames. Vraag het ons vandaag opnieuw en we geven je vast een ander volgorde, wellicht zelfs andere titels. Toch zijn er een paar albums uitgerold die we als echte winnaars kunnen bestempelen. Laten we eens kijken.

Gentlemen, start your engines!

We beginnen dit keer met het lijstje van Ina.

Ina

 1. Blake en Mortimer 21: De eed van de vijf lords
 2. Overlevenden 2
 3. Jerome K. Jerome Bloks 23: Post Mortem
 4. Alex senator 1: De adelaars van Merula
 5. Jonathan 15: Atsuko
 6. André Franquin: Boeven op de kermis
 7. Dirkjan 18
 8. Gringos locos 1
 9. De werelden van Thorgal: Kriss van Valnor 2: De straf van de Walkuren
 10. Op zoek naar de tijdvogel integraal

Jerome K Jerome Bloks 23: Post mortemIna liet zich vooral de nieuwe Blake en Mortimer smaken. Sowieso is haar lijstje er één van oude liefdes. Zelfs als deze in een nieuwe jasje gestoken zijn, zoals het geval is bij Alex senator en Kriss van Valnor. Ook de aanwezigheid van Gringos locos, over de Amerikaanse lotgevallen van Jijé, Franquin en Morris, mag daarom niet verbazen. Enigszins vreemde eenden in de bijt zijn Overlevenden 2 en Dirkjan 18. En omdat ze destijds zo genoten heeft van Op zoek naar de tijdvogel, mag die de rij sluiten.

We geven de beurt door aan Sigge.

Sigge

 1. Overlevenden 2
 2. Er was eens 4: Te wapen!
 3. Siegfried 3: Godenschemering
 4. De Feul 3: De erfenis
 5. Blake en Mortimer 21: De eed van de vijf lords
 6. Rork 0: De geesten
 7. Parker 2: De organisatie
 8. Inlandsis 1: Twee-arm-twee-been
 9. Wollodrïn 2: De ochtend van de as
 10. André Franquin: Bravo Brothers

De Feul 3: De erfenisOverlevenden scoort ook bij Sigge hoog en zet het album gelijk aan kop. Op plek twee volgt de Tweede Wereldoorlogstrip Er was eens en dat is een verrassing, in dit door sciencefiction- en fantasyverhalen bevolkte lijstje. Ook interessant is het nulnummer van Rork. Volgens Sigge één van Andreas’ betere albums en daarmee een verdiende zesde plek. Grappig genoeg vinden we ook bij Sigge een klassiek Franquin verhaal terug, maar zijn keuze valt op Bravo Brothers en niet op Boeven op de kermis.

Eens zien wat Willem hier aan toe weet te voegen.

Willem

 1. Siegfried 3: Godenschemering
 2. Canardo 21: Honingval
 3. De lokroep van de roots 1: Harlem
 4. Amulet 3: De wolkenverkenners
 5. Esteban 1: De walvisvaarder
 6. Er was eens 4: Te wapen!
 7. De grote dode 4: Somber
 8. Alex senator 1: De adelaars van Merula
 9. Magasin general 7: Charleston
 10. Walking Dead 12: Leven met anderen

Canardo 21: HoningvalWillem heeft vooralsnog de meest uiteenlopende voorkeur. Ook hij voegt zeven nieuwe albums toe aan de totaallijst. Zijn favoriet was de laatste Siegfried. En wie dacht dat Canardo inmiddels oud nieuws is heeft volgens hem te vroeg geoordeeld. De lokroep van de roots is een buitenbeentje, met een onconventioneel thema en juist dat sprak Willem aan.

Na drie lijstjes schuren Siegfried en Overlevenden langs elkaar om de koppositie, op de voet gevolgd door Blake en Mortimer. Eens zien of dat zo blijft.

Gemain

 1. De killer 10: Hart voor het werk
 2. O’Boys 3: Midnight crossroad
 3. Siegfried 3: Godenschemering
 4. Esteban 1: De walvisvaarder
 5. De Gouden Eeuw 3: Moplaï
 6. De klaagzang van de Verloren Gewesten 7: Fee Sanctus
 7. Airborne 4: Kruisende wegen
 8. Bouncer 8: To hell
 9. Jonathan 15: Atsuko
 10. André Franquin: Bravo Brothers

De killer 10: Hart voor het werkZes nieuwe titels dit keer, met aan kop (hoe kan het anders) De killer. Ook ‘O Boys en De Gouden Eeuw zijn favoriete reeksen waar Gemain nooit een geheim van gemaakt heeft. Bouncer 8 is overigens een strip die door de anderen vaak werd genoemd, maar alleen bij Gemain wist hij daadwerkelijk de top 10 te halen. Tenslotte geeft ook hij een aanmoedigingsprijs aan Bravo Brothers.

De overlap is klein en de winnaars zijn misschien minder overtuigend dan bij de graphic novels, maar desondanks zijn er vijf albums boven komen drijven, waarvan we durven stellen dat ze met recht en reden de lijst aanvoeren.

En de beste populaire strips van 2012 zijn…

Siegfried 3: Godenschemering1. Siegfried 3: Godenschemering

Wie Richard Wagners opera Der Ring des Nibelungen wil bewerken, kan maar beter meeslepend schrijven, dacht Alex Alice waarschijnlijk bij zichzelf. In Het Derde Testament had hij al laten zien dat hij zijn lezers op het puntje van hun stoel kan krijgen en in Siegfried trekt hij werkelijk alle registers open. Er valt weinig aan te merken op deze sublieme trilogie: verhaal, personages, timing, tekenwerk, inkleuring, pagina-opmaak, decors… alles is van hetzelfde, hoge niveau. En dat drie albums lang, zonder spoor van verval.

Overlevenden 22. Overlevenden 2

De strips van Leo zien er op het eerste gezicht misschien wat stijfjes en onopvallend uit, maar schijn bedriegt. Zijn verhalen zijn zonder uitzondering van hoge kwaliteit, voortgestuwd door levensechte, boeiende personages die zich bewegen in fascinerende en realistisch aanvoelende werelden. Leo maakt pure sciencefiction, die ook geliefd is bij mensen die daar normaal gesproken niet van houden. En die tekenstijl? Als je eenmaal begint met lezen, blijkt die vanzelf tot leven te komen.

Blake en Mortimer 21: De eed van de vijf lords3. Blake & Mortimer 21: De eed van de vijf lords

Klassieke reeksen laten voortzetten door nieuwe auteurs levert doorgaans niet de beste resultaten op. Menigeen kan daar van meespreken. Maar bij Blake en Mortimer blijkt dat toch anders te gaan. De eed van de vijf lords was weer een topalbum van oudgedienden André Juillard en Yves Sente. Door Blake en Mortimer op verschillende plekken in het land te laten speuren naar aanwijzingen voor (naar wat later blijkt) dezelfde misdaad, krijgt de lezer de rol om alle puzzelstukken bij elkaar te leggen. En dat werkt meesterlijk. De eed van de vijf lords houdt je dik een uur gekluisterd aan je stoel.

Er was eens 4: Te wapen!4. Er was eens 4: Te wapen!

De joodse ijzerhandelaar Joseph Joanovici was wellicht een bestaand persoon, maar doordat hij niet kon lezen of schrijven en dus nooit iets bijgehouden heeft, is er weinig met zekerheid over hem te zeggen. Dat hij een belangrijke rol gespeeld heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog is echter een ding dat zeker is. Daar maken Sylvain Vallée en Fabien Nury dankbaar gebruik van. De opportunistische Joanovici is vooral geïnteresseerd in eigen gewin en heult samen met de Nazi’s en het verzet zoals het hem het beste uitkomt. In deel 4 nadert het einde van de oorlog en krijgt hij het wel zeer heet onder de voeten.

Esteban 1: De walvisvaarder5. Esteban 1: De walvisvaarder

Matthieu Bonhomme kan sinds zijn Heer der dolende zielen weinig kwaad meer doen bij ons. In Esteban – dat zich afspeelt in het onherbergzame Vuurland, eind 19e eeuw – monstert een indiaanse jongen zonder ouders aan bij een walvisschip. Dat gaat niet zonder slag of stoot en ook aan boord moet hij zijn positie blijven bewijzen. Niet verwonderlijk, want het leven aan boord van een walvisvaarder blijkt een hard bestaan. Esteban is een heerlijke avonturenstrip met een authentieke sfeer, met verfrissend weinig valse romantiek of moderne moraal.