Shaun Tans gevonden voorwerp

7 jun 2013  ·

Volgens Wikipedia is Shaun Tan een maker van illustraties en kinderboeken, maar dat doet zijn werk te kort. Tan volgt zijn eigen fantasie, creƫert zijn eigen werelden en ieder die zich kan verliezen in zijn grenzeloze fantasie kan van zijn verhalen genieten, jong of oud. Bezoekers van De Noorman kennen hem misschien van zijn stripboek De aankomst. Een tekstloos album dat hij heeft gemaakt als eerbetoon aan zijn grootouders, die ooit het lef hadden om Taiwan te ontvluchten en het te verruilen voor Australiƫ.

Shaun Tan: Het ding en ik

Vorig jaar verscheen Het ding en ik. Of in het Engels, The Lost Thing. Het ding uit de titel lijkt nog het meest op een 6 meter hoge theepot met pootjes en tentakels, dat zich gedraagt als een puppy. Het wordt op het strand gevonden door een jongen, die de taak op zich neemt het terug te brengen naar de eigenaar. Dat blijkt niet mee te vallen. Grote mensen zijn namelijk niet erg gecharmeerd van dingen die niet onder een duidelijke categorie vallen.

Sinds kort is The Lost Thing ook een animatiefilm en net als het album, geweldig om te zien. Eenmaal geanimeerd, blijkt Tans fantasie nog veel overweldigender dan in zijn tekeningen. Het is daarom niet verwonderlijk dat The Lost Thing meermaals in de prijzen viel.

Shaun Tans The Lost Thing