De beste graphic novels en one-shots van 2013

12 feb 2014  ·

Het is het begin van het nieuwe jaar en trouwe lezers van deze website weten wat dat betekent… het is weer tijd voor de top 10 van Stripboekhandel De Noorman!

Spiegelingen 3 uitsnede

Ere wie ere toekomt

Vorig jaar hadden we voor het eerst twee toplijstjes gemaakt, opgesplitst in graphic novels en one-shots aan de ene kant en series aan de andere kant. Dat beviel ons uitstekend, omdat we veel titels die normaal gesproken zouden ondersneeuwen, eindelijk de veer in de reet konden steken die ze verdienden. Belangrijker nog was de positieve respons van jullie kant. We maken die lijstjes immers niet om ons ego te strelen, maar om jullie op nieuwe ideeën te brengen. En met het opdelen van de lijstjes bleken we een hoop mensen een plezier te doen. Dat werd vooral duidelijk toen we onze favoriete vijf uit beide lijstjes eenmaal een zichtbare plek in de winkel hadden geven. Reden genoeg om dit recept te herhalen.

May we have your votes please

We beginnen met de graphic novels en one-shots, volgende week volgen de series. Voor we van wal steken herhalen we nog maar eens dat we allang niet meer alles kunnen lezen dat uitkomt en dat elke keus een momentopname is. Vergeef ons als jouw favoriet van 2013 er daarom niet tussen zit.

Dit gezegd hebbende gaan we door naar het moment waar jullie op gewacht hebben… het uitreiken van de prijzen. Willem mag dit keer het spits afbijten.Bourbon Street integraal

Willem

 1. Angelus (Frank Giroud & José Homs)
 2. Een mooie reis (Zidrou & Benoît Springer)
 3. Bourbon Street (Philippe Charlot & Alexis Chabert)
 4. Blast 3 (Manu Larcenet)
 5. De klant (Zidrou & Man)
 6. Spiegelingen 1 + 2 + 3 (Valerie Mangin, Griffo, Loïc Malnati & Denis Bajram)
 7. Geen weg terug (Olivier Grenson)
 8. Het vervloekte kind (Laurent Galandon & Arno Monin)
 9. Elke raaf pikt (Jean-Pierre Gibrat)
 10. Vier hoeken van de wereld (Hugues Labiano)

Een Mooie ReisToen in april het album Angelus op de mat viel, riep Willem dat dat wel eens de winnaar van 2013 zou kunnen worden. En hij had gelijk. Wat hem betreft kwam er niets meer over heen. Op plek twee vinden we een album van schrijver Zidrou, die ook plek vijf in beslag neemt. Sinds zijn album Lydie, duikt zijn naam regelmatig op in onze top 10 en ook dit jaar zullen we hem nog een paar keer terug zien. Bourbon Street was een onverwachte topper en Blast, ook een oude bekende, moest dit jaar genoegen nemen met een vierde plek. Spiegelingen verdient zijn notering trouwens vooral aan het laatste deel, waarin de drie episodes op meesterlijke wijze aan elkaar worden geknoopt.Miguelanxo Prado: Ardalén

Sigge

 1. Blast 3 (Manu Larcenet)
 2. Galgenaas (James Vance & Dan Burr)
 3. Angelus (Frank Giroud & José Homs)
 4. Door zonder familie (Gerrit de Jager)
 5. Spiegelingen 1 + 2 + 3 (Valerie Mangin, Griffo, Loïc Malnati & Denis Bajram)
 6. Ardalèn (Miguelanxo Prado)
 7. Ergens een god (John Arcudi & Peter Snejbjerg)
 8. Rembrandt (Typex)
 9. Michel (Zidrou & Robert Ibañez)
 10. Batman: Jaar één (Frank Miller & David Mazzucchelli)

GalgenaasOndanks Sigges voornemen om nieuwe auteurs en titels een streepje voor te geven, eindigde Blast ditmaal toch bovenaan. Naar zijn bescheiden mening was dit het beste deel van een toch al briljante serie en staat het met recht op plek 1. Galgenaas, een verhaal over de strijd tussen Amerikaanse vakbonden en industriëlen in 1938, was wat hem betreft de verrassing van het jaar. De terugkeer van Miguelanxo Prado was zeer welkom, evenals de inspanningen van uitgeverij RW/Lion, die vooral met Ergens een god bewees lef te hebben én een neus voor goede boeken.

Kijken we naar de tussenstand dan zien we dat Angelus en Blast 3 de lijst aanvoeren. Spiegelingen volgt op enige afstand.Monografie Rosinski

Ina

 1. Blast 3 (Manu Larcenet)
 2. Michel (Zidrou & Robert Ibañez)
 3. Een paar stappen naar het licht: 1e Cyclus (Bruno Marchand)
 4. Grzegorz Rosiński. Monografie (Patrick Gaumer)
 5. Door zonder familie (Gerrit de Jager)
 6. Helden van de Tour (Jan Cleijne)
 7. Angelus (Frank Giroud & José Homs)
 8. De eekhoorn van Vel’ d’Hiv (Christian Lax)
 9. Een nacht in Rome 1 (Jim)
 10. Vier hoeken van de wereld (Hugues Labiano)

Een paar stappen naar het licht 1Ook Ina heeft Blast 3 hoog zitten, waardoor de lijstaanvoerder nog maar eens steviger in het zadel komt te zitten. Opvallende derde is de eerste cyclus van Een paar stappen naar het licht. Een klassiek opgezette reeks met een geweldig geïllustreerd reisverhaal waar je heerlijk bij weg kunt dromen. Diezelfde charme kenmerkt overigens ook Vier hoeken van de wereld, zij het op een iets andere manier. Gezien Ina’s liefde voor de tekeningen van Rosinski, mocht hij natuurlijk niet ontbreken. In deze top 10 staat hij op 4 met zijn monografie, bij de top 10 van series zien we hem nog terug.

Na dit derde lijstje is er bovenaan niet veel veranderd. Blast 3 en Angelus staan nog altijd met ruime voorsprong bovenaan. Daaronder wordt het interessanter. Door een hoge notering bij zowel Sigge als Ina is Door zonder familie inmiddels op plek drie beland, op korte afstand gevolgd door Spiegelingen en Michel.De wezentrein 1: Jim

Gemain

 1. Blast 3 (Manu Larcenet)
 2. Door zonder familie (Gerrit de Jager)
 3. Angelus (Frank Giroud & José Homs)
 4. Silas Corey: Het Aquila-netwerk 1 + 2 (Fabien Nury & Pierre Alary)
 5. De wezentrein 1: Jim (Philippe Charlot & Xavier Fourquemin)
 6. Michel (Zidrou & Robert Ibañez)
 7. Grzegorz Rosiński. Monografie (Patrick Gaumer)
 8. De eekhoorn van Vel’ d’Hiv (Christian Lax)
 9. Miss Endicott (Jean-Christophe Derrien & Xavier Fourquemin)
 10. Een nacht in Rome 1 (Jim)

Silas Corey 1Ook Gemain heeft Blast 3 op 1 staan, met de verzuchting “Tja… als ze steeds beter worden”. Door zonder familie krijgt een extra schouderduwtje en datzelfde geldt voor MichelSilas Corey zien we voor het eerst en vinden we verrassend terug op een vierde plek. Deze klassieke avonturenstrip op moderne leest geschoeid mag wat Gemain betreft een vervolg krijgen. Ook De wezentrein hadden we nog niet eerder gezien en dankt zijn notering aan een interessant stukje Amerikaanse geschiedenis waar maar weinigen van wisten.

De winnaars van 2013

Met vier lijstjes achter de kiezen zijn de winnaars bekend. Dit jaar zijn er vier titels zijn die duidelijk afsteken tegen de rest. Daar willen we wel aan toevoegen dat de nummers 1 en 2 echt met kop en schouders boven de rest uitsteken, waarvan akte.

1. Blast 3 (Manu Larcenet)

Blast 3Een man wordt opgepakt door de politie op verdenking van moord. Hij vertelt hen hoe hij aftakelde van succesvol schrijver tot een verwilderde landloper zonder gêne of moraal. Zelf beschouwt hij zich als herboren en eindelijk, werkelijk vrij. Nieuwe leidraad in zijn leven is de zoektocht naar de blast, een psychedelische toestand die hij voor het eerst ervaarde tijdens een delirium. Manu Larcenet beschrijft de aftakeling van deze man in fascinerend detail en weet het verhaal tot een hoger niveau te tillen met zijn krasserige, duistere pentekeningen, waarmee hij een bijna tastbare sfeer weet op te roepen en de gemoedstoestand van zijn personages genadeloos blootlegt. Een perfecte synergie van tekst en beeld.

2. Angelus (Frank Giroud & José Homs)

AngelusAngelus verscheen in Frankrijk in de reeks Geheimen, waarin weggemoffelde familiegeschiedenissen de leidraad vormden. In Angelus staat dit op het tweede plan. Belangrijker is de persoonlijke ontwikkeling die de hoofdpersoon doormaakt. Van grijze kantoormuis verandert hij gaandeweg in een moderne hippie en dat alles dankzij de zoektocht naar het mysterie achter een beroemd schilderij. Giroud bewijst eens te meer dat hij weet hoe hij zijn publiek op het puntje van de stoel moet krijgen. Maar ook dat hij op zijn sterkst is als hij de tijd neemt om in de huid van zijn personages te kruipen. Tekenaar Homs levert een grote bijdrage met zijn expressieve personages en uitbundige kleuren, die elke scène de juiste lading en sfeer geven.

3. Door zonder familie (Gerrit de Jager)

Door zonder familieIn de jaren tachtig was De familie Doorzon het grootste succes van Nederlandse bodem. Gerrit de Jager en Wim Stevenhagen wisten de de Nederlandse tijdgeest als geen ander te grijpen en bij de strot dicht te knijpen. Maar boze tongen beweerden dat het rommelde bij uitgeverij Espee. De vele keren dat er een doorstart werd gemaakt onder een iets andere naam voedde de geruchtenmachine nog meer. Meer dan twintig jaar later doet Gerrit de Jager een beerputje open en neem van ons aan dat het stinkt. Onthullend, niets of niemand ontziend en vooral hilarisch. Door zonder familie is De Jager op zijn best.

4. Michel (Zidrou & Robert Ibañez)

MichelSinds Zidrou besloot one-shots te gaan schrijven, kan hij bij ons weinig kwaad meer doen. Zijn verhalen verraden altijd een grote liefde voor de personages en hun imperfecties en zijn geschreven met een zekere terloopsheid. Daardoor krijgt zelfs een hard misdaadverhaal als De klant iets poëtisch. In Michel komen al zijn kwaliteiten tot uiting, als hij zesenvijftig pagina’s lang vertelt over een geestelijk gehandicapte man die verzorgd wordt door zijn moeder. Zidrou speelt met vertedering, verbazing, ontzetting en humor en laat je uiteindelijk achter met net zoveel liefde voor Michel en zijn moeder, als Zidrou zelf. De enige klacht die wij hebben, is dat zijn verhalen soms ietsje langer mogen zijn. Wij verblijven graag in zijn werelden.