De beste populaire strips van 2013

19 feb 2014  ·

Vorige week hebben we de graphic novels en one-shots onder de loep genomen, deze week is het de beurt aan de series. Het is lastiger om hiervan een top 10 samen te stellen, simpelweg omdat je uit veel meer albums kunt kiezen. En kwaliteit is er genoeg, dus tja… keuzes, keuzes. Opvallend genoeg is het totaal aantal verschillende titels dat we met zijn vieren hebben genoemd nagenoeg evenveel als bij de graphic novels. En zijn er toch een paar duidelijke winnaars uitgerold. Ondanks het gemopper over hoe moeilijk het (ook) dit jaar was, waren we het blijkbaar best met elkaar eens.

Esteban 3 uitsnede

En dit zijn de kandidaten…

Tijd om de lijstjes er bij te pakken. Net als vorige week beginnen we met die van Willem.

Willem

 1. Azimut 1: Avonturiers van de verloren tijd
 2. Antares 5 
 3. Moeder Oorlog 4: Requiem
 4. Killer 12
 5. Esteban 3: Overlevers
 6. Jonathan 16: Zij die was
 7. Thorgal 34: Kah-Aniël
 8. Canardo 22: De oude eend en de zee
 9. Blake & Mortimer 22: De Septimus-golf
 10. Phoenix 1: Afwezigen

Moeder oorlog 4Een top 10 met veel werk van coryfeeën, maar ook een aantal opmerkelijke nieuwkomers. Azimut is er zo een. Nog maar één deel uit en nu al gelijk op nummer 1. Het knotsgekke verhaal en de prachtige tekeningen wisten niet alleen Willem te bekoren, we krijgen hier veel reacties op. Ook Moeder oorlog is een verrassing. Deze serie die zich afspeelt in de loopgraven van WO I begint misschien wat onopvallend, maar werkt sluipenderwijs naar een indrukwekkende finale toe. Op 10 tenslotte vinden we Phoenix. Dit eerste deel raakte wat ondergesneeuwd door de vele nieuwe titels in de laatste twee maanden en daardoor bleef het album onder de radar. Willem heeft het onlangs toch eens opgepakt en was aangenaam verrast. Volgens hem een reeks om in de gaten te houden.Jonathan 16: Zij die was

Sigge

 1. Antares 5 
 2. Last Man 1 + 2 + 3
 3. Oorlog en liefde 6: Het eerloze leger
 4. Millennium 1 + 2 (1e cyclus)
 5. Blacksad 5: Amarillo
 6. Alleen 8: De arena
 7. Capricornus 13: Gekooide droom
 8. Azimut 1: Avonturiers van de verloren tijd
 9. Alter ego 7
 10. Pablo 2

Oorlog en liefde 6Sigge tapt duidelijk uit een heel ander vaatje. We zien slechts twee albums uit de lijst van Willem terugkomen, waarvan Antares er één is en die staat bij Sigge op plek 1. Ook bij hem veel oudgedienden en een aantal uitschieters. Op 2 vinden we Last Man, een serie van (onder meer) Bastien Vivès. De tekenstijl doet misschien vermoeden dat het gaat om een graphic novel, maar het is eigenlijk een mengelmoes van genres die merkbaar met heel veel plezier is gemaakt. Beetje vreemd, maar vooral erg lekker. Millennium is inderdaad de verstripping van het boek en is verrassend goed gedaan. Capricornus is volgens velen één van de mindere reeksen van Andreas, maar Sigge kon de bijzondere paginaopmaak, die de rode draad vormde in deel 13, zeer waarderen. Alter Ego 7 was de prima afsluiter van een uitstekende reeks en Pablo 2 ten slotte was vooral heel erg grappig.

Schuiven we beide top 10 lijstjes in elkaar, dan mag het weinig verbazing wekken dat Antares en Azimut aan kop gaan. Dankzij de verscheidenheid aan titels valt er voor de rest nog weinig over te zeggen.Millennium 2

Ina

 1. Thorgal 34: Kah-Aniël
 2. Blacksad 5: Amarillo
 3. Antares 5 
 4. Azimut 1: Avonturiers van de verloren tijd
 5. Last Man 1 + 2 + 3
 6. Roodbaard integraal 1 + 2
 7. Amoras 1 + 2
 8. Esteban 3: Overlevers
 9. De adelaars van Rome 4
 10. De lokroep van de roots 2: Nairobi

Thorgal 34: Kah-AniëlIna opent met de nieuwe Thorgal. Rosinski kan bij haar sowieso weinig kwaad doen, maar met de prachtige woestijnlandschappen in dit album wist hij zichzelf te overtreffen. Ook bij Ina vinden we Blacksad 5 terug, die hoge ogen gooide dankzij de opmerkelijk vrolijke toon in deze vaak grimmige reeks. Opvallend is ook Last Man. Een serie die haar aanvankelijk niet trok, maar waar Ina al bij deel 1 als een blok voor viel. Oude liefde roest niet, zo bewijst Roodbaard en datzelfde geldt ook een beetje voor Amoras, dat laat zien dat er met Suske en Wiske nog steeds hele leuke verhalen te maken zijn, als je maar iets origineels durft te doen. Een mening die overigens door ons alle gedeeld wordt.

Na deze derde top 10 beginnen een aantal favorieten zich duidelijk los te maken van het peloton. Antares gaat bijna ongenaakbaar aan de leiding. Het verschil met Azimut, de nummer 2, is groot. Een behoorlijk gat later knokken Blacksad, Last Man en Thorgal om de 3e plek.Roodbaard 2

Gemain

 1. De killer 11
 2. Last Man 1 + 2 + 3
 3. Whaligoe 1
 4. Betoveringen 1
 5. Lincoln 7: De gek op de berg
 6. Moeder Oorlog 4: Requiem
 7. Blacksad 5: Amarillo
 8. Long John Silver 4: Guyanacapac
 9. Esteban 3: Overlevers
 10. Alleen 8: De arena

De killer 11: VolhardingIn een favorietenlijstje van Gemain mag De killer niet ontbreken. Als er dan ook nog een knoeper van een plotwending in zit, dan eindigt hij bovenaan. Ook Gemain ging door de knieën voor de charmes van Last Man. Whaligoe en Betoveringen werden door ons allen bejubeld, maar enkel bij Gemain behaalden ze een plek in de top 10. Whaligoe is een verrassend leuk verhaal over dandies in een regenachtig Schots gehucht. Betoveringen is een sprookje over liefde, wraak en bloedverwanten, waarin de dingen meestal anders lopen dan verwacht. Lincoln 7 was (en is eigenlijk altijd) gewoon verschrikkelijk grappig, Long John Silver 4 tenslotte was een waardige afsluiting van een opvallend goede reeks.Whaligoe 1

De winnaars van 2013

Daarmee zijn alle stemmen binnen en wordt het tijd om de balans op te maken. De verschillen zijn wat kleiner dan bij de graphic novels en one-shots, maar dat laat niet onverlet dat er toch vier albums zijn die zich duidelijk boven het maaiveld uit hebben weten te werken.

1. Antares 5 (Leo)

Antares 5e episodeLeo werkt al twintig jaar aan zijn drieluik Aldebaran, Betelgeuze en Antares en het lijkt wel alsof het verhaal alleen maar beter wordt. Vorig jaar eindigde de spin-off Overlevenden al op plek 2, dit jaar pakt Antares het goud.

De Aldebaran-trilogie is sciencefiction van het soort waarin de mens andere planeten koloniseert. Leo heeft goed nagedacht over de vorm die een nieuwe menselijke maatschappij zou kunnen krijgen en hoe de planeet met al haar bewoners zou reageren op onze aanwezigheid. Maar Leo kijkt vooral ook naar de consequenties die dit pioniersleven heeft voor het individu. In Antares, de derde cyclus, moet een kleine groep mensen een nagenoeg onbekende planeet onderzoeken om een mysterie op te lossen. De omgeving is uitermate vijandig en de groep allesbehalve homogeen. Dat leidt tot hoog oplopende spanningen, die door Léo op uitmuntende wijze worden uitgespeeld.

2. Last Man 1 + 2 + 3 (Balak, Bastien Vivès & Michaël Sanlaville)

Last Man 1Dé verrassing van 2013. Geesteskind van Bastien Vivès, die eerder al liet zien dat hij van alle markten thuis is. Het jongetje Adriaan vormt samen met de mysterieuze, volwassen rauwdouwer Richard Aldana een team in het jaarlijkse toernooi. Adriaans moeder Marianne houdt een oogje in het zeil, want zij heeft weinig vertrouwen in Richards bedoelingen.

Het formaat en de hoge verschijningsfrequentie verraden dat het hier gaat om Europese manga. Maar laat al je vooroordelen varen, want Last Man is volstrekt uniek. Het toernooi verwijst naar Dragonball en een dozijn andere Japanse manga, Adriaan lijkt weggelopen uit een Zweedse jeugdfilm, Richard uit een Amerikaanse actiefilm en Marianne uit een Frans drama. Deze mix van invloeden zorgt voor afgestoken personages, bruisende dialogen, prachtige one-liners, spetterende actiescènes, veel humor en niet te vergeten een aantal van de meest memorabele plotwendingen die we in lange tijd zijn tegengekomen. Wie er aan begint is verkocht, je bent gewaarschuwd!

3. Azimut 1: Avonturiers van de verloren tijd (Wilfrid Lupano & Jean-Baptiste Andreae)

Azimut 1Wilfred Lupano (Alim de leerlooier, The Hartlepool Monkey) laat zijn fantasie de vrije loop en komt op de proppen met een knotsgekke wereld. Mechanische dieren, tijdvogels, witte konijnen, een magnetisch Noorden op drift… het kan allemaal. Maar nergens overschrijdt Lupano de grenzen van het belachelijke. Zijn wereld blijft trouw aan zijn eigen logica, waardoor het voor de lezer ondanks alles als vanzelfsprekend overkomt.

Dit eerste deel introduceert een flink aantal raadsels en personages en laat de lezer snakkend achter naar meer. Andreae is als tekenaar in zijn element. Net als in Mechanisch land kan hij zich te buiten gaan aan een fantasiewereld vol buitenissige wezens en hij doet dat dit keer in een bijzonder mooie tekenstijl.

4. Blacksad 5: Amarillo (Juan Díaz Canales & Juanjo Guarnido)

Blacksad 5: AmarilloWie Blacksad voor het eerst oppakt, wordt mogelijk op het verkeerde been gezet doordat de personages worden vertolkt door dieren. Guarnido is een voormalig Disney-tekenaar, vandaar, maar wie een gezellige familiestrip verwacht komt bedrogen uit. Blacksad is een hard boiled detectivereeks waarin maatschappelijke thema’s niet worden geschuwd. Het vrolijke, gele omslag was daarom een verrassing en dat het verhaal zich gedeeltelijk afspeelt in een circus evenzeer.

Amarillo is inderdaad luchtiger en grappiger dan voorgaande delen, maar daardoor steekt het kwaad des te scherper af. En dat kwaad is er zeker. Dat maakt dit deel een topper in een toch al ijzersterke serie.