De beste graphic novels van 2014

14 feb 2015  ·

Het is inmiddels februari en dat betekent dat onze toplijsten wat laat zijn dit jaar. De eerste klachten over ontbrekende deadlines hebben ons al bereikt. Maar beter laat dan nooit. Wij laten immers graag ons licht schijnen over het aanbod van afgelopen jaar, als wij daarmee dolende klanten – op zoek naar nieuw vertier – op het rechte pad kunnen wijzen. Vandaag het eerste deel van onze favorietenlijstjes van 2014: De graphic novels en one-shots!

Folies Bergère

Chreffik noffels?

Zoals gebruikelijk nog even een woordje vooraf, want wat onderscheidt een graphic novel nou van een doorsnee strip? Wij houden het er op dat een graphic novel niet alleen wil vermaken, maar ook nog iets probeert te zeggen over wat ons mensen mens maakt. Tien jaar geleden kon je gemakshalve een streep trekken tussen series en one-shots en dan had je een vrij aardige tweedeling. Die tijd ligt echter ver achter ons. De kwaliteit van strips gaat nog steeds omhoog en de diversiteit wordt almaar groter. Klassieke series en one-shots bestaan nog steeds, maar de meeste strips bevinden zich tegenwoordig ergens in het grijze middengebied.Terugkeer Wespendief

We hebben ons best gedaan de scheidslijn weloverwogen te trekken, maar desondanks zal onze keuze voor een opgetrokken wenkbrauw of twee zorgen. Het zij zo. Sinds we een onderscheid maken tussen genrestrips en graphic novels merken we duidelijk dat onze toplijstjes meer mensen aanspreken en dat vinden we het belangrijkst. Dat de indeling niet helemaal waterdicht is nemen we voor lief.

(Net geen) Toppers

Ulli_Lust_coverWe hebben dit jaar eerst lijstjes van kanshebbers gemaakt en samengevoegd, om uit die lijst weer elk een top 10 te destilleren. Zodoende kon niemand titels over het hoofd zien. Iets wat vroeger nog wel eens gebeurde. Bijkomend effect is meer overeenkomsten in de lijstjes en daardoor ook meer titels die boven kwamen drijven als de échte toppers. Tegelijkertijd weten we nu ook welke albums hoog aangeschreven stonden, maar het nét niet haalden. Dat zijn: Django (naar Quentin Tarantino), Femme fatale (Max Cabanes), Gavrillo Princip. De man die WO I ontketende (Henrik Rehr), Junker (Simon Spruyt), Kongo. De duistere reis van Józef Teodor Konrad Korzeniowski (Tom Tirabosco, Christian Perrissin), Losse Tongen (Pascal Rabaté), Na de oorlog (Eric Warnauts, Guy Raives) en Vandaag is de laatste dag van de rest van je leven (Ulli Lust).Femmefatale

Let tenslotte ook nog op de albums die we op plek 10 hebben gezet. Dat zijn onze lijstduwers; albums die we de lijst in geduwd hebben, omdat we vinden dat ze wat extra aandacht verdienen.

Genoeg gekletst. De grote vraag is natuurlijk: wat zijn dit jaar onze grote favorieten?! We gaan iedereen weer stuk voor stuk af en beginnen dit jaar met de lijst van… [tromroffel]

De persoonlijke favorieten

Sigge

 1. Sugar (Serge Baeken)
 2. Moeder oorlog integraal (Maël, Kris)
 3. Blast 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen (Manu Larcenet)
 4. Zonder filter (Robert van Raffe)
 5. Omnivisibilis (Lewis Trondheim, Matthieu Bonhomme)
 6. Deadline (Christian Rossi, Laurent-Frédéric Bollée)
 7. Panter (Brecht Evens)
 8. La Mondaine 1 + 2 (Jordi Lafebvre, Zidrou)
 9. Zwanenzang 1 (Cédric Babouche, Xavier Dorison)
 10. Alain Passard. De wereld van een meesterchef (Christophe Blain)

Zonder filterVoor de verandering staat Blast eens niet bovenaan. Die eer valt Sugar dit jaar te beurt. Een bijzonder vormgegeven blik op de wereld door de ogen van katten. Moeder oorlog is een aanklacht op de Eerste Wereldoorlog vanuit een bijzondere invalshoek. De losse delen scoorden in voorgaande jaren al hoog in onze top 10. La Mondaine is een verhaal in twee delen, maar omdat beide in hetzelfde jaar verschenen, hebben we die maar als één verhaal opgenomen.

Gemain

 1. Blast 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen (Manu Larcenet)
 2. Tyler Cross (Brüno, Fabien Nury)
 3. La Mondaine 1 + 2 (Jordi Lafebvre, Zidrou)
 4. Station 16 (Yves Huppen, Hermann)
 5. Deadline (Christian Rossi, Laurent-Frédéric Bollée)
 6. Eerlijke lui 3 (Christian Durieux, Jean-Pierre Gibrat)
 7. Bloedheet (Baru)
 8. Folies Bergère (Zidrou, Francis Porcel)
 9. Omnivisibilis (Lewis Trondheim, Matthieu Bonhomme)
 10. Moeder oorlog integraal (Maël, Kris)

La Mondaine 1Gemain zet ook dit jaar Blast op de eerste plek. Het was dan ook een waardige afsluiter van een toch al imposante reeks. Tyler Cross was een verrassing. Brüno en Nury wisten te overtuigen met dit spijkerharde misdaadverhaal waarin werkelijk geen enkel sympathiek personage voorkomt. Iets wat overigens ook geldt voor Baru’s Bloedheet. De verhalen van scenarist Zidrou wordt door Gemain duidelijk gesmaakt, met La Mondaine en Folies Bergère beide in de top 10. En voor een rechtgeaarde Hermann fan mocht ook Station 16 natuurlijk niet ontbreken.

Er is gelijk al aardig wat overlap. Daardoor komen Deadline en La Mondaine bijvoorbeeld naar de oppervlakte drijven. Koploper met ruime voorsprong is echter Blast 4.

Ina

 1. Het zotte geweld (Joris Vermassen)
 2. Moeder oorlog integraal (Maël, Kris)
 3. Sugar (Serge Baeken)
 4. De terugkeer van de wespendief (Aimée de Jongh)
 5. Tyler Cross (Brüno, Fabien Nury)
 6. Eerlijke lui 3 (Christian Durieux, Jean-Pierre Gibrat)
 7. Een nacht in Rome 2 (Jim)
 8. Blast 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen (Manu Larcenet)
 9. Alain Passard. De wereld van een meesterchef (Christophe Blain)
 10. Folies Bergère (Zidrou, Francis Porcel)

Het zotte geweldBij Ina staat Het zotte geweld stevig bovenaan. Dit verhaal over leven en dood weet te raken doordat het met veel humor en vaart is verteld. Daardoor wordt het niet alleen geloofwaardig, maar valt het afscheid des te zwaarder. Nog een nieuwkomer is De terugkeer van de wespendief en ook dit is een Nederlandstalige titel. Aimée de Jongh wist te overtuigen met haar eerste, mooi vertelde graphic novel. Ook de 2e Nacht in Rome hadden we nog niet eerder gezien, de rest klinkt allemaal bekend. Dat betekent dat het spannend wordt.

Blast 4 voert de rangen nog steeds aan, maar het is niet meer dan een neuslengte. Hijgend in de nek volgen Moeder oorlog en Sugar, met iets daarachter Tyler Cross. Willem mag ieders lot bezegelen.

Willem

 1. Blast 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen (Manu Larcenet)
 2. Sugar (Serge Baeken)
 3. Eerlijke lui 3 (Christian Durieux, Jean-Pierre Gibrat)
 4. Folies Bergère (Zidrou, Francis Porcel)
 5. Moeder oorlog integraal (Maël, Kris)
 6. Tyler Cross (Brüno, Fabien Nury)
 7. Zwanenzang 1 (Cédric Babouche, Xavier Dorison)
 8. Station 16 (Yves Huppen, Hermann)
 9. Deadline (Christian Rossi, Laurent-Frédéric Bollée)
 10. Bloedheet (Baru)

Willem introduceert geen nieuwe titels en heeft alle koplopers in de lijst staan. Dat betekent dat we dit jaar met een fotofinish te maken hebben. Met alle stemmen geteld, komen we tot de volgende einduitslag…

De beste graphic novels en one-shots van 2014

Blast 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen1. Blast 4: En nu maar hopen dat de boeddhisten zich vergissen (Manu Larcenet)

Blast wist ons in de voorgaande jaren al te overtuigen. Het verhaal over een schrijver die afglijdt tot totale verwording, is net zo duister als fascinerend. Meeslepend geschreven en indringend getekend. Het eerste deel dook op in de top 10 lijstjes van 2010. Deel twee behaalde een gedeelde derde plek in 2011 en deel drie was onze toptitel van 2013. Dat deel vier dit kunstje nogmaals flikt, komt door het even verrassende als overtuigende slotakkoord.

Sugar2. Sugar (Serge Baeken)

Als Serge Baeken heel eerlijk moet zijn, dan begon Sugar eigenlijk als een vormexperiment. Dat is ook duidelijk te zien. Alle pagina’s zijn gevangen in hetzelfde raster van 4 bij 6 afbeeldingen. Naarmate het album vordert, weet Baeken die beperking steeds meer in zijn voordeel te gebruiken. Dat lukt hem zelfs zo goed, dat je halverwege zou geloven dat je zelf een kat bent. Want dat zijn de hoofdpersonages van dit boek: de katten van Serge Baeken, met Sugar natuurlijk als meest prominente.

Moeder oorlog integraal3. Moeder oorlog integraal (Kris, Maël)

In 2014 verschenen er veel albums over de Eerste Wereldoorlog en er zaten er heel wat tussen die ons wisten te raken. Moeder oorlog sprong er in het bijzonder uit. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een inspecteur die een moord moet oplossen. Scenarist Kris geeft zichzelf daarmee de mogelijkheid om in een omcirkelende beweging naar de kern van de ellende toe te bewegen en onderweg te kijken naar alle menselijke drama’s die zich aan de randen afspelen. Zo ontvouwt zich de omvang van de gevolgen van de oorlog op schrijnende en onontkoombare wijze.

Tyler Cross4. Tyler Cross (Fabien Nury, Brüno)

Nury en Brüno lieten met Atar Gull al zien dat ze stevige verhalen niet schuwden. Tyler Cross is een misdadiger van het zware soort, die na een misgelopen opdracht vast komt te zitten in een gehucht in de woestijn. Met 17 kilo heroïne op zak en verder geen rooie cent. Terwijl hij wacht op hulp van zijn opdrachtgever, raakt Tyler verstrikt in de machtsspelletjes die in dit, van corruptie en manipulatie aan elkaar hangende dorp, gespeeld worden. Een sadistisch spel ontspint zich, waarbij de spelers niet schromen om tot het uiterste te gaan.

Eerlijke Lui 35. Eerlijke lui 3 (Christian Durieux, Jean-Pierre Gibrat)

Philippe slijt zijn dagen in zijn boekhandel en geniet van het leven op het Franse platteland. Op een dag krijgt hij een manuscript in handen over een fantastische reis naar Transkaspië, ondernomen in 1890. Dat smeekt om nader onderzoek. Eerlijke lui was eigenlijk afgelopen, maar de ontdekking van een curieuze familiekroniek gaf zoveel inspiratie, dat een tweede cyclus onvermijdelijk was. Durieux en Gibrat stoppen het verhaal vol met droogkomische verwikkelingen, die ook dit derde deel weer tot een feestje maken om te lezen.