De 10 beste one-shots van 2015

15 feb 2016  ·

De jaarlijkse top 10 van De Noorman is een traditie sinds 2009. Eén die we graag voortzetten, maar het afgelopen jaar is er natuurlijk het nodige gebeurd. Ina en Willem hebben de winkel verkocht en met ingang van 1 september werd Peter de eigenaar. Een week later overleed Gemain. In zijn plaats kwam Lot, die op 1 oktober begon. De enige die zowel voor als na deze woelige periode van de partij was, is Sigge. En die bedacht dat het misschien een goed idee was, om de top 10 eens anders aan te pakken. Dit jaar telde jullie stem mee en dat heeft gevolgen gehad voor de eindstand. Maar dat is nog niet de enige verrassing…

De wapenmeester

Toen het formulier waarmee jullie je top 5 konden inleveren online ging, leverde dat in het begin veel respons op. We rekenden ons al rijk. De eindsprint viel echter wat tegen, zodat we voor zowel de series als de one-shots op net iets minder dan elk 30 inzendingen kwamen. Al met al toch niet slecht. Het klinkt misschien bescheiden, maar de ervaring leert dat er altijd maar een klein percentage mensen op dit soort oproepen reageert. Wat ons betreft is het in ieder geval voor herhaling vatbaar (en dan met een antwoordformulier dat wél op alle computers en tablets werkt).

Maar we hebben nog een verrassing voor jullie. Want ze zijn dan weliswaar geen medewerkers meer, Ina en Willem hebben in 2015 nog wel ruim een half jaar in de winkel gestaan. Zonde om al die kennis en al dat enthousiasme onbenut te laten, dachten we. We hebben ze daarom gevraagd om gezamenlijk een lijstje te maken en dat deden ze graag. Zo komen we op een totaal van vijf lijsten: één van jullie, één van Ina en Willem en één elk van Peter, Lot en Sigge.

De kleine lettertjes

HierWe beginnen met de one-shots en graphic novels, maar voor we van start gaan plaatsen we graag nog even de gebruikelijke kanttekeningen. Over hoe onze schifting tussen series en one-shots (genrestrips en graphic novels) soms wat willekeurig lijkt, omdat niemand immers perfect is. Over hoe we sommige titels wellicht over het hoofd hebben gezien, omdat er nou eenmaal teveel uitkomt om alles te lezen. En over onze keuze om een aantal titels samen te voegen. Helaas nadat jullie je top 5 al hadden ingeleverd… ja, we weten het, we zijn schuldig, sorry. Albums die op elkaar volgen en episodes van hetzelfde verhaal vertellen, hebben we als één item gerekend. We hebben de punten bij elkaar opgeteld. Werd er in één lijst voor meerdere delen uit dezelfde reeks gestemd, dan gold de hoogste notering. Het heeft de uitkomst natuurlijk iets vertekent, maar we hebben er goed naar gekeken en volgens ons blijven de verschuivingen binnen de perken.

Goed. Klaar voor de start? Daar gaat ‘ie…

De favorieten van onze introducees

Onze klanten (jullie dus)

 1. Little Tulip (François Boucq, Jerome Charyn)
 2. Ontboezemingen (Olivier Pont)
 3. De vier jaargetijden (Cyril Pedrosa)
 4. De wapenmeester (Joël Parnotte, Xavier Dorison)
 5. Quaco: Leven in slavernij (Eric Heuvel, Ineke Mok)
 6. De onwetenden: Kroniek van een kruisbestuiving (Etienne Davodeau)
 7. Mjöllnir integraal (Pierre-Denis Goux, Olivier Peru)
 8. De slag om de Grebbeberg (Hennie Vaessen)
 9. ABBA zoekt Frida (Maarten Vande Wiele)
 10. De nar (Francis Parcel, Zidrou)

OntboezemingenHet is duidelijk dat de vernieuwde samenwerking van Boucq en Charyn door jullie goed gesmaakt werd. Het verschil met de nummer 2 was groot. Toch viel ook Olivier Ponts dappere poging om korte verhalen over vrouwenboezems te maken duidelijk in goede aarde. Pedrosa’s tweede poging om een strip te maken, dikker dan een telefoonboek, werd ook goed ontvangen. Daarna kwamen de scores dichter bij elkaar te liggen. (Een risico als er zoveel moois is om uit te kiezen.) Getuige jullie enthousiasme in de winkel, hadden we De wapenmeester, De onwetenden en Mjöllnir wel verwacht in deze top 10. Ook De Slag om de Grebbeberg komt niet uit de lucht vallen. ABBA zoekt Frida is andere koek. Leuk dat dat komt bovendrijven. Hetzelfde geldt voor De nar. Het album kwam gelijktijdig uit met De platenspeler. Een album dat ook door Zidrou geschreven is, maar beduidend beter verkocht. Wij vonden De nar zelf het betere album en na lezing zijn jullie dat blijkbaar met ons eens. Opvallend is ook de plek van Quaco, over de Nederlandse slavenhandel. Eric Heuvels strips over de Tweede Wereldoorlog verkochten aanzienlijk makkelijker dan deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Aan de kwaliteit heeft het blijkbaar niet gelegen.

Ina en Willem

 1. De Arabier van de toekomst 1 + 2 (Riad Sattouf)
 2. De vier jaargetijden (Cyril Pedrosa)
 3. De onwetenden: Kroniek van een kruisbestuiving (Étienne Davodeau)
 4. Little Tulip (François Boucq, Jerome Charyn)
 5. Ik, René Tardi, krijgsgevangene in Stalag IIB 2: Mijn terugkeer naar Frankrijk (René Tardi)
 6. De beeldhouwer (Scott McCloud)
 7. Zoo integraal (Frank Pé, Philipe Bonifay)
 8. De fotograaf integraal (Didier Lefèvre, Emmanuel Guibert, Frédéric Lemercier)
 9. De platenspeler (Raphaël Beuchot, Zidrou)
 10. Caravaggio 1: Met degen en palet (Milo Manara)

De OnwetendenDe plekken 2, 3 en 4 worden bezet door oude bekenden, maar verder kiezen Ina en Willem duidelijk voor een andere richting. De persoonlijke herinneringen van Riad Sattouf aan zijn jeugd in Syrië staan stevig bovenaan. Oudgedienden René Tardi en Milo Manara krijgen ook een klop op de schouder en de klassiekers Zoo en De fotograaf blijken na al die jaren nog steeds een gevoelige snaar te raken. De platenspeler wordt verkozen boven De nar en verrassend is tenslotte De beeldhouwer. Scott McCloud leverde met De onzichtbare kunst (Understanding Comics) ooit een standaardwerk af, waarin hij het medium strip even overtuigend als toegankelijk wist te ontleden. Gevolg was wel dat zijn eerste strip in jaren daardoor al voor verschijnen onder de loep kwam te liggen. Toen het er eenmaal was, liepen de kritieken ver uiteen. Ina en Willem waren er klaarblijkelijk over te spreken.

Dat betekent…

De drie titels die in beide lijstjes werden genoemd zijn de koplopers. Little Tulip en De vier jaargetijden voeren schouder aan schouder de troepen aan. De onwetenden komt op een voorlopige derde plek uit.

De Noormannen

Als nieuwe eigenaar van Stripboekhandel De Noorman mag Peter natuurlijk het spits afbijten.

Peter

 1. Jaybird (Lauri Ahonen, Jaakko Ahonen)
 2. Ik, René Tardi, krijgsgevangene in Stalag IIB 2: Mijn terugkeer naar Frankrijk (René Tardi)
 3. De krabbenmars (Arthur de Pins)
 4. De Arabier van de toekomst 1 + 2 (Riad Sattouf)
 5. Little Tulip (François Boucq, Jerome Charyn)
 6. Mijn vriend Dahmer (Derf Backderf)
 7. Over de grenzen van de tijd (Olivier Pont)
 8. Mjöllnir integraal (Pierre-Denis Goux, Olivier Peru)
 9. Knuffelbos (Jeroom)
 10. Supercrash: De filosofe en de tijdbom (Darryl Cunningham)

Ik, René Tardi, krijgsgevangene in Stalag IIB 2Wie wel eens met Peter heeft gesproken, zal zich niet verbazen over de eerste twee albums. De afgelopen maanden mocht niemand het pand verlaten zonder een Jaybird onder de arm en dat Tardi één van zijn grote helden is, was snel duidelijk. De krabbenmars is een frisse nieuwe binnenkomer. Dit vuistdikke boek was een zeer geslaagde en humoristische kijk op lijntrekkers, buitenbeentjes en de zwijgende meerderheid. Na twee oude bekenden vult Peter de lijst met mee nieuwe gezichten. Derf Backderf en Jeroom worden al een tijdje bejubeld door Peter. Supercrash is misschien geen geheel onpartijdige keuze (of misschien wel, want het is inderdaad een erg goed boek. Red.), maar het gaat om plek 10, waar traditioneel gezien de boeken staan die we graag een extra duwtje in de rug geven, dus dan is alles geoorloofd.

Na de top 10 van Peter staat Little Tulip stevig op de eerste plek. De Arabier van de toekomst heeft zich naast De vier jaargetijden gewurmd, ten koste van De onwetenden dat nu zelfs Ik, René Tardi voor zich moet dulden.

Lot

 1. Mijn vriend Dahmer (Derf Backderf)
 2. Jaybird (Lauri Ahonen, Jaakko Ahonen)
 3. Dagboek van een spook (Nicolas de Crécy)
 4. Trashed (Derf Backderf)
 5. De nar (Francis Parcel, Zidrou)
 6. Beeldschoon 1 + 2 + 3 (Kerascoët, Hubert)
 7. De Worstelrepubliek (Nicolas de Crécy)
 8. De wapenmeester (Joël Parnotte, Xavier Dorison)
 9. Het Tuitel complex (Wasco)
 10. Verkild hart (Johan de Moor, Gilles Dal)

Verkild hart

Lot schud de boel even lekker op, met een lijst waarin maar vier titels voorkomen die we eerder zagen. Waaronder de boeken van Derf Backderf, die door Lot zeer gesmaakt werden. Zowel Mijn vriend Dahmer als Trashed scoren hoog. Grimmige sprookjes zijn ook wel aan haar besteed, vandaar de aanwezigheid van verhalen als Jaybird, De nar en Beeldschoon. Nicolas de Crécy is één van haar lievelingsauteurs, dus dit was een goed jaar voor haar. Net als Backderf valt ook hij twee keer in de prijzen, met Dagboek van een spook en De Worstelrepubliek. De wapenmeester is een buitenbeentje in deze lijst, op de 8e plek. Lijstduwers zijn het eerste echte boek van Wasco en Verkild hart, een openhartig verhaal over iemand met zelfmoordplannen. Voorzien van prachtig tekenwerk door Johan de Moor, die al te lang niets meer van zich had laten horen.

[Update: Door een sorteerfout was de lijst van Lot oorspronkelijk in omgekeerde volgorde geplaatst. De puntentelling klopte wel, dus aan de stand verandert niets.]

Door veel nieuwe titels te introduceren verandert Lots lijst weinig aan de tussenstand, maar het sprintje van Jaybird is wel het vermelden waard. Vanuit het niets komt deze op plek 2 te staan.

Sigge

 1. De beeldhouwer (Scott McCloud)
 2. Hier (Richard McGuire)
 3. Mijn vriend Dahmer (Derf Backderf)
 4. Little Tulip (François Boucq, Jerome Charyn)
 5. Supercrash: De filosofe en de tijdbom (Darryl Cunningham)
 6. De Arabier van de toekomst 1 + 2 (Riad Sattouf)
 7. De Aanslag (Milan Hulsing,v naar de roman van Harry Mulisch)
 8. Neverwhere (Glenn Fabry, Neil Gaiman)
 9. Trashed (Derf Backderf)
 10. Het Experiment (Nicolas Debon)

De beeldhouwerMet De beeldhouwer op 1 bekent Sigge kleur als romanticus (diep in zijn hart). Wie deze website een beetje gevolgd heeft was al op de hoogte van zijn bewondering voor Hier. En ook Sigge heeft Derf Backdef twee keer in de lijst staan. Little Tulip komt nogmaals langs. En aangezien hij er aan meegewerkt heeft, mocht Supercrash natuurlijk niet ontbreken. De aanslag is het boek dat iedereen kent, maar weinigen blijkbaar verstript wilde zien. Zonde, want dit kunstwerkje degradeert een bestseller als De avonden tot een jammerlijke vergissing. Neverwhere is een buitenbeentje. Een oudje van Neil Gaiman en niet te versmaden door liefhebbers van deze auteur of magische parabels in het algemeen. Het experiment is Sigges lijstduwer. Omdat het een interessant verhaal is, maar vooral ook om de prachtige tekeningen.

De beste one-shots en graphic novels van 2015

Little Tulip1. Little Tulip (François Boucq, Jerome Charyn)

Jerome Charyn is een New Yorker, met een schrijfstijl die net een tandje realistischer en rauwer is dan veel van zijn Europese collega’s. Zijn samenwerking met François Boucq heeft al eerder memorabele hoogstandjes opgeleverd. Duivelsmond en De vrouw van de tovenaar zijn klassiekers van de Negende Kunst. Dat de heren de magie nog niet kwijt zijn bewijst Little Tulip, een spijkerhard verhaal over een jongen die in de Russische goelags terechtkomt en slechts weet te overleven dankzij zijn tekentalent. Het maken van tatoeages verschaft hem aanzien en bescherming.

Mijn vriend Dahmer2. Mijn vriend Dahmer (Derf Backderf)

Jeffrey Dahmer heeft de twijfelachtige eer om één van de bekendste en meest gruwelijke seriemoordenaars van de Verenigde Staten te zijn. De handelingen die hij met zijn slachtoffers verrichtte – na en soms zelfs voor hun dood – tarten de verbeelding. Derf Backderf was op de middelbare school een van zijn vrienden. In deze onthutsende biografie probeert hij een antwoord te krijgen op de vraag hoe Dahmer zo ver heeft kunnen afglijden, of het te voorkomen was en vooral of hij ook zelf blaam treft. Want dat Dahmer als puber al niet helmaal spoorde, was voor zijn ‘vrienden’ overduidelijk.

De arabier van de toekomst 23. De Arabier van de toekomst (Riad Sattouf)

Riad Sattouf is in Frankrijk al jaren een gevierd auteur. Toen de stroom Syrische vluchtelingen op gang kwam, besloot hij het verhaal van zijn jeugd te delen. Als Riad vier is, emigreert de familie Sattouf naar het Midden Oosten. Zijn Syrische vader wil de verworvenheden van de Westerse beschaving gaan verspreiden, maar hij komt al snel tot de conclusie dat de Arabische wereld beschaafd genoeg is. Daarmee komen Riad en zijn moeder vast te zitten in een Syrisch gehucht, waar Westerlingen met argusogen worden bekeken en de ‘beschaving’ een jaar of 60 achterloopt op de moderne tijd. Gruwelijk en humoristisch tegelijk, maar bovenal onweerstaanbaar fascinerend.

Jaybird4. Jaybird (Lauri Ahonen, Jaakko Ahonen)

Dat er in Scandinavië – ondanks een zeer kleine lokale afzetmarkt – al jaren geweldige stripverhalen gemaakt worden, is een publiek geheim. Jaybird is een pareltje van Finse bodem (volgens de strengste definitie geen Scandinavië, maar vooruit). De broertjes Ahonen vertellen het verhaal van een jonge gaai, die samen met zijn hulpbehoevende moeder woont in een dichtgespijkerde woning. Samen met hem zijn we nieuwsgierig naar wat zich achter de planken voor de ramen bevindt. Kijken is in dit grotendeels tekstloze verhaal net zo belangrijk als lezen. En dat is bepaald geen straf, want de oogstrelende tekeningen zijn al reden genoeg om dit album te koesteren.

Vier Jaargetijden5. De vier jaargetijden (Cyril Pedrosa)

Vier levens, vier verhalen. Ze spelen zich af op min of meer dezelfde plek, maar in verschillende tijden en zijn op geraffineerde wijze met elkaar verbonden. Cyril Pedrosa beschouwt op afstand, speelt met nevenpersonages en verandert soms van vertelperspectief. Zo verleidt hij de lezer tot het leggen van verbanden en het zoeken van betekenis. Elke scène is getekend in zijn eigen stijl, met zijn eigen kleurpalet en ademt zijn eigen gevoel. Wat aanvankelijk stuurloos eclectisch lijkt, valt bij lezing op verbluffende wijze op zijn plek. Dik 300 pagina’s genieten.

Tot slot

Als we kijken naar de eindscore en we trekken daar de door jullie gegeven punten vanaf, dan komen we op een ander resultaat uit. Little Tulip zakt naar plek 3 en De vier jaargetijden valt zelfs uit de top 5 (ten gunste van De beeldhouwer en Stalag IIB). Jullie bijdragen hebben dus wel degelijk een verschil gemaakt. We willen iedereen die een top 5 heeft ingezonden dan ook bedanken en we hopen dat alle inzenders iets herkennen in de top 10 van klanten. Misschien zelfs wel in de definitieve top 5 van 2015. Wat ons betreft is dit voor herhaling vatbaar al hopen we wel dat we komend jaar wat meer inzendingen kunnen lospeuteren dan dit jaar.