De 10 beste series van 2015

23 feb 2016  ·

Na de one-shots en graphic novels van vorige week is het de beurt aan de series en genrestrips. Van de twee top 10 lijsten is dit degene die altijd het meeste bekijks trekt, dus je zou kunnen zeggen dat dit het moment is waar jullie naar uitgekeken hebben. Net als vorige week trappen we straks af met jullie top 10 lijst en zullen we ook achteraf weer kijken hoe de uiteindelijke top 5 er uit had gezien zonder jullie bemoeienis. We verklappen vast dat er twee titels in staan die jullie een beslissend duwtje in de rug hebben gegeven.

Mooie Zomers

In de kantlijn

De rest van de wereldNet als vorige week vermelden we nog even dat we albums die onderdeel zijn van een doorlopend verhaal, bij elkaar hebben gevoegd. Op die manier ontstaat er geen verwatering van stemmen, doordat de punten verdeeld moeten worden over meerdere albums. Alle punten tellen mee, dus als je twee delen Gung Ho hebt vermeld, dan verdient Gung Ho ook twee keer punten. We hebben de lijsten ter controle op twee manieren uitgewerkt – met de series opgesplitst en bij elkaar opgeteld – en op deze manier bleek het eindresultaat een betere afspiegeling te zijn van het enthousiasme dat jullie delen in de winkel en de verkoopaantallen die dat enthousiasme staven. Dit leek ons daarom de beste keuze.

Goed, vooruit met de geit. Hoe zit het dit jaar met de series en genrestrips? Aan jullie de aftrap.

De favorieten van onze introducees

Onze klanten (jullie dus)

 1. Gung Ho 1 + 2
 2. Asterix 36: De Papyrus van Caesar
 3. Mooie Zomers 1: Zuidwaarts!
 4. Krasse knarren 3: Wie vertrekt…
 5. Amoras 5 + 6
 6. Undertaker 1 + 2
 7. Blueberry integraal 1
 8. De Oorlog van de Lulu’s 3: 1916 – De Hoop Stenen
 9. De Toorn van Fantomas 2: Al het Goud van Parijs
 10. De Rest van de Wereld 1

Asterix 36: De Papyrus van CaesarGung Ho was dit jaar de titel die duidelijk het meeste stof deed opwaaien en deze eerste plek komt dan ook niet onverwachts. Jullie enthousiasme is zelfs zo groot, dat beide delen bijna altijd twee keer genoemd werden. Het gat met de nummer twee is dan ook groot: Gung Ho kreeg anderhalf keer het aantal punten van Asterix. En daar willen we ook even bij stilstaan, want dat Uderzo de juiste keuze heeft gemaakt door de strip in andere handen te geven lijkt ons duidelijk. Met De Picten ging het al de goede kant op, maar De papyrus van Caesar is eindelijk weer eens een echt leuke Asterix. Schrijver Zidrou zagen we al een paar keer langskomen bij de one-shots, maar hij schrijft ook series en Mooie zomers! was een hele leuke. Krasse knarren was na een iets minder tweede deel weer helemaal terug en Amoras beleefde een spectaculair slotakkoord. Undertaker was net zo goed als Dargaud had beloofd en wist voor velen het gemis van een nieuwe Blueberry op te vangen. De oorlog van de Lulu’s en De toorn van Fantomas zijn voortzettingen van puike series. De rest van de wereld is het buitenbeentje. We hadden getwijfeld om deze bij de graphic novels te zetten, maar gelukkig doet hij het in deze lijst best aardig. Chauzy laat in prachtige platen zien welke desastreuze gevolgen een stevige aardbeving in Frankrijk kan hebben.

Ina en Willem

 1. Krasse knarren 3: Wie vertrekt…
 2. De Oorlog van de Lulu’s 3: 1916 – De Hoop Stenen
 3. Airborne 44 6: Winter onder de wapens
 4. Mooie Zomers 1: Zuidwaarts!
 5. Oorlog en Liefde 7: Korte Metten
 6. Undertaker 1 + 2
 7. Canardo 23: Moord op het Meer
 8. Gung Ho 1 + 2
 9. Namibia 5
 10. Frommeltje & Viola integraal

Oorlog van de Lulus 3Ina en Willem waren het er blijkbaar mee eens dat Krasse knarren weer helemaal terug is en dat De oorlog van de Lulu’s een erg leuke serie is die niet verslapt. Dat gold wat hen betreft blijkbaar ook voor de laatste Airborne 44. Met Oorlog en liefde op 5, Canardo op 7 en Namibia op 9 krijgen een aantal langlopende series een klopje op de schouder. Plek 10 wordt ingenomen door de integrale uitgave van Frommeltje en Viola. Niet alleen maar oude wijn in nieuwe zakken, maar ook twee nieuwe verhalen die nooit eerder in het Nederlands waren verschenen. De overige albums hebben we eerder voorbij zien komen. Zidrou is een oude favoriet, Undertaker werd op prijs gesteld en ook Ina en Willem konden het debuut van Gung Ho waarderen.

Voorlopig…

Nu de eerste rook is opgetrokken zien we dat de verschillen klein zijn. Krasse knarren, Mooie zomers en Gung Ho staan weliswaar bovenaan, maar de Lulu’s en Undertaker zitten ze dicht op de hielen en Asterix en Airborne komen daar weer direct achteraan. Kortom, alles is nog mogelijk.

De Noormannen

Peter

 1. Nestor Buma: Gekronkel in het Quartier Latin
 2. Stern 1: De Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar
 3. Mooie Zomers 1: Zuidwaarts!
 4. Airborne 44 6: Winter onder de wapens
 5. Asterix 36: De Papyrus van Caesar
 6. Chlorophyl integraal
 7. Jeremiah 34: Jungle City
 8. Agent 327 Dossier 20: De Daddy Vinci Code
 9. Solo 1 + 2
 10. Canardo 23: Moord op het Meer

Nestor Burma: Gekonkel in het Quartier LatinBij de one-shots stak Peter zijn liefde voor het werk van Tardi al niet onder stoelen of banken en ook nu speelt hji open kaart, met Nestor Burma op 1. Dit ondanks het feit dat de meester zelf er weinig meer mee te maken heeft. Op de 2e plek zien we Stern. Een serie die veel besproken werd in de winkel, maar vreemd genoeg nog niet eerder genoemd is. Op plek 6 vinden we de eerste integrale bundel van Chlorophyl. Klassiek werk, dat Peter voor de grap nog eens gelezen had, om te ontdekken dat het veel volwassener en spannender was dan hij zich herinnerde. Peters liefde voor een aantal oudgedienden verloochent zich niet op de plekken 7, 8 en 10. Op plek 9 nog even een verrassing. Toen hij nog klant was had hij Solo links laten liggen, maar als winkeleigenaar wilde hij toch eens weten of het wat was. En kijk, dat was het inderdaad.

Daarmee komt Mooie zomers bovendrijven als nummer 1, met Krasse knarren in het kielzog. Airborne 44 en Asterix kruipen stilletjes de top 4 binnen en Gung Ho is ineens de hekkensluiter in de top 5 geworden.

Lot

 1. Stern 1: De Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar
 2. Frommeltje & Viola integraal
 3. Undertaker 1 + 2
 4. Gung Ho 1 + 2
 5. De Oorlog van de Lulu’s 3: 1916 – De Hoop Stenen
 6. Mooie Zomers 1: Zuidwaarts!
 7. Dirkjan 21
 8. De Rest van de Wereld 1
 9. Hilda en de zwarte hond
 10. Blacksad integraal

Frommeltje en Viola integraalLot zet Stern stevig op 1. Deze who-done-it met fascinerende personages bleek veel meer te zijn dan een western vol stof en revolverhelden. Niet dat dit laatste een nadeel hoeft te zijn, zo bewijst Undertaker op plek 3. De romantische verwikkelingen in sprekende jaren ’80-stijl van Frommeltje en Viola vielen ook bij Lot zeer in de smaak. Op plek 7 zien we Dirkjan en op 9 een verhaal van Hilda. Een kinderstrip voor alle leeftijden met heerlijke en fantasierijke verhalen. Blacksad staat op de lijstduwersplek, omdat het nou eenmaal zo’n grandioze serie blijft.

Door de 6e plek van Lot komt Mooie zomers nu wel erg stevig in het zadel te zitten. In de achterhoede strijden de overige titels nek-aan-nek. De verschillen zijn miniem en maar liefst zeven titels maken allemaal nog kans op een 2e plek.

Sigge

 1. Mooie Zomers 1: Zuidwaarts!
 2. Krasse knarren 3: Wie vertrekt…
 3. Gung Ho 1 + 2
 4. Aâma 2: De Onzichtbare Menigte
 5. Stern 1: De Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar
 6. Frommeltje & Viola integraal
 7. Robbedoes door… 8: Pas Op, Robbedoes!
 8. Titeuf 13: Word Toch Eindelijk Volwassen, Titeuf!
 9. Ekhö – De Spiegelwereld 3: Hollywood Boulevard
 10. Undertaker 1 + 2

Aâma 2Met Mooie zomers op 1 is het pleit beslecht. Krasse knarren en Gung Ho volgen en ook dat zal gevolgen hebben voor de einduitslag. Op plek 4 zien we Aâma voorbijkomen. Aan ieder die het horen wil, vertelt Sigge dat dit wat hem betreft de beste sciencefiction titel in jaren is. Frederik Peeters is altijd goed voor een lekker lezend verhaal met diepgang. Meer bekenden op de plekken 5 en 6. Op 7 zien we Robbedoes en Kwabbernoot in een hilarische pastiche, dat draait om het album Pas op, Kwabbernoot. Nog een komische noot op plek 8, met het eerste lange verhaal van Titeuf, dat ook gelijk met afstand de leukste in de reeks is. Iets dergelijks geldt ook voor EKhö 3, alhoewel de kwaliteit daar altijd al hoog lag.

Daarmee zijn de punten verdeeld en wordt het tijd voor het eindtotaal.

De beste series en genrestrips van 2015

Mooie-Zomers-11. Mooie Zomers 1: Zuidwaarts!

Mooie zomers gaat feitelijk over niets meer dan een gezin op vakantie. Dit flinterdunne plot vormt echter een uitgelezen podium voor schrijver Zidrou om zijn innemende personages tot leven te brengen. Jordi Lafebre, die we nog kennen van Lydie, is daarbij de gedroomde kandidaat om dit in beeld te brengen. Zijn tekeningen zitten boordevol expressie en details die het verhaal laten sprankelen. En zo wordt een simpel gegeven dé feelgood strip van 2015.

Gung Ho 12. Gung Ho 1 + 2

Wie nog twijfelde aan de opmars van de Duitse strip, mag zich vergapen aan Gung Ho. Het digitale tekenwerk van Thomas von Kummant is fris, zomers en oogstrelend en laat zien dat er met een computer beduidend meer mogelijk is dan het maken van kleurverloopjes. Maar niet alleen het tekenwerk is vernieuwend. De strip gaat over een groep pubers, die opgroeit in een enclave die belegerd wordt door witte, aapachtige monsters. De twee hoofdpersonen zitten er voor straf. Zoals dat gaat met pubers, nemen ze een loopje met de strenge regels in het kamp. En zolang daarbij niks mis gaat, geloven ze steeds meer in zichzelf en steeds minder in de regels en de volwassenen die ze verzonnen hebben. Totdat de overmoed op een dag wordt afgestraft…

Krasse knarren 33. Krasse knarren 3: Wie vertrekt…

Het eerste deel van Krasse knarren was een van de leukste strips in jaren. Deel twee was wat minder, maar we zijn blij om te kunnen melden dat de heren met dit deel weer helemaal terug zijn. Dat onze rebellerende senioren geen koorknaapjes waren, wisten we al vanaf het begin, maar details bleven tot nu toe grotendeels achterwege. In dit deel wordt het verleden van onze getatoeerde zeeman uitgediept en dan blijkt hij toch het nodige op zijn kerfstok te hebben staan. Ook in relatie tot zijn twee vrienden en een aantal dorpsgenoten.

Stern-14. Stern 1: De Doodbidder, de Zwerver en de Moordenaar

Met alle tamtam over Undertaker, leek Stern een slecht aftreksel te worden. Nog een doodgraver in een westernstrip!? Maar de twee lijken op elkaar als tangen en varkens. Stern is vooral een detectiveverhaal. De gebrekkige middelen en de grote sociale controle in een stoffig gehucht aan de rand van de beschaving, maken van detectivewerk een lastige klus. Niemand heeft schone handen en probeer dan maar eens een beschuldigende vinger te wijzen. Met een handvol interessante personages en meer grijswaarden dan een erotische roman, weten de broertjes Maffre een dijk van een debuut neer te zetten.

Undertaker 15. Undertaker 1 + 2

Uitgeverij Dargaud deed er alles aan om lezers te overtuigen dat er een waardige opvolger was gevonden voor Blueberry. Aan de auteurs zou het niet liggen. Met Xavier Dorison en Ralph Meyer (beide bekend van XIII Mystery 1: De Mangoest) had men immers niet de minsten van stal gehaald. Maar een succes laat zich moeilijk afdwingen. Twee albums verder kunnen we met een gerust hart stellen dat de heren geslaagd zijn in hun missie. Undertaker is een heerlijke spaghettiwestern geworden, met alle gelaagdheden en clichés die het genre zo geliefd maken.

Tot slot

Als we kijken naar welk gewicht jullie top 10 in de schaal heeft gelegd, dan is de conclusie snel getrokken. Stern zou op plek 2 terechtgekomen zijn, ten koste van Gung Ho en Krasse knarren. Undertaker zou zelfs uit de top 5 gevallen zijn. In plaats daarvan was het een fotofinish geworden tussen De oorlog van de Lulu’s, Airborne 44 en Frommeltje en Viola. Het is jammer dat die laatste zo snel was uitverkocht. In de wandelgangen horen we dat een heruitgave niet wordt uitgesloten, maar dat het niet voor de korte termijn zal zijn. We houden de vingers gekruist.