De beste series van 2016

16 feb 2017  ·

In 2016 hebben we natuurlijk niet alleen one-shots en graphic novels gelezen. Er verschenen meer strips dan ooit tevoren en dat was niet in de laatste plaats dankzij de vele series. Zoals gebruikelijk kwamen veel van de klappers aan het eind van het jaar – wat voor ons mede een reden is om pas in januari om jullie top 5 te vragen – maar november en december waren zeker niet de enige maanden waarin toppers verschenen. Sommige albums stonden al vroeg in de tiplijst, om er niet meer uit te vallen. Laten we eens zien welke dat waren.

We trappen ditmaal af met de favorieten van Peter.

Peternestor_burma_11

 1. Nestor Burma 11: Nestor Burma tegen QED
 2. Er was eens 6: Het Beloofde Land
 3. Canardo 24: De Dood Heeft Groene Ogen
 4. Chlorophyl integraal 2
 5. De roofdierenclub 1: De boeman
 6. Dirkjan 22
 7. Eerlijke lui 4
 8. Meesters van de gerst integraal 1
 9. Blake & Mortimer 24: Het testament van William S.
 10. De moordenaar van Lucky Luke

chlorophyl-integraal-deel-2Het zal niemand meer verrassen als ik zeg dat Tardi een van Peters oude liefdes is en dat blijkt ook dit keer weer. Zelfs als hij ze niet zelf maakt, prijkt Nestor Burma bovenaan de lijst. Het laatste deel van Er was eens, dat dankzij Uitgeverij Saga uiteindelijk toch nog verscheen, hakte er ook in. Ook voor Canardo koestert Peter van oudsher warme gevoelens en deel 24 stelde zeker niet teleur. De integrale Chlorophyl bleek niet alleen lekkere nostalgie, maar ook een hernieuwde kennismaking met een strip die volwassener is dan de tekeningen doen vermoeden. Als we een prijs zouden uitdelen voor de plottwist van het jaar, dan had De roofdierenclub hem gekregen. Meesters van de gerst was voor Peter onbekend en vooral ook een ontdekking. De nieuwe Blake & Mortimer bleek beter dan zijn voorganger en nog leerzaam ook en De moordenaar van Lucky Luke was een ode zoals we er wel meer willen lezen.

Eens kijken wat zijn collega’s van deze lijst vinden.

Sigge

 1. Aâma 3: De SpiegelwoestijnAâma 4
 2. Er was eens 6: Het Beloofde Land
 3. Blake & Mortimer 24: Het testament van William S.
 4. Robbedoes door… 9: Kwabbernoot gaat trouwen
 5. Holly Ann 2: Wie zal de regen doen stoppen?
 6. Mermaid Project 2
 7. Robbedoes door… 10: Het licht van Borneo
 8. Kaplan & Masson 2: Kunnen we Hitler redden?
 9. De moordenaar van Lucky Luke
 10. Premium pocket 2: Mickey’s mysteries 1

Robbedoes_door_Kwabbernoot_gaat_trouwenDe kaarten worden duidelijk opnieuw geschud. We beginnen met Aâma op 1. Een strip van Frederik Peeters, van wie die dit jaar maar liefst drie albums verschenen en die een kleine, maar vast schare fans begint te krijgen bij ons. Sigge is er in ieder geval één van. Er was eens prijkt ook bij hem op plek 2 en Blake & Mortimer doet het zelfs beter dan bij Peter. Op de plekken 4 en 7 vinden we twee one-shots van Robbedoes en Kwabbernoot. Frank Pé heeft met Het licht van Borneo eens te meer laten zien dat hij onovertroffen kan tekenen, maar doordat het verhaal wat doorboog onder de idealistische moraal, is het grappige Kwabbernoot gaat trouwen toch hoger geëindigd. Holly Ann is gewoon een leuke serie en was misschien niet zo hoog gekomen als er niet zo’n duivels lekkere, lome sfeer in dit verregende album had gezeten. Mermaid Project is een verrassend goede nieuwkomer met medewerking van Léo, die niet lijkt op een serie van Léo. De nieuwe van Kaplan en Masson was opnieuw een schot in de roos en wordt warm aanbevolen aan liefhebbers van de jaren ’50, Blake en Mortimer en klassieke voertuigen. Lucky Luke door Matthieu Bonhomme kon ook Sigge bekoren en Mickey’s mysteries, tja… wat kunnen we daar nog van zeggen. Oude liefde roest niet en zeker niet in zo’n verleidelijk nieuw jasje.

Als we na 2 lijsten de stand opmaken dan zien we dat Er was eens stevig aan kop gaat, maar dat er tevens nog van alles kan gebeuren.

Lot

 1. De moordenaar van Lucky LukeDe_toorn_van_Fantomas_3
 2. Robbedoes door… 10: Het licht van Borneo
 3. Canardo 24: De dood heeft groene ogen
 4. De toorn van Fantomas 3: Met het hoofd op het hakblok
 5. Mooie zomers 2: De kreek
 6. Centaurus 2: Het vreemde land
 7. De Blauwbloezen: Een hommage door…
 8. Harmony 1
 9. De oorlog van de Lulu’s 4
 10. Mermaid Project 2

Mooie-Zomers-2Bij Lot zien we opnieuw De moordenaar van Lucky Luke en Robbedoes door… van Frank Pé. ook Canardo hebben we eerder gezien. De toorn van Fantomas is nieuw. Een aangenaam verteld misdaadfeuilleton in een prettig gestoorde tekenstijl. Mooie zomers mocht ook dit jaar niet ontbreken en het verbaast ons dat hij nog niet eerder is langsgekomen. Ongecompliceerde feel good over zomervakanties met het gezin. Lot liet zich de verhalen van Léo goed smaken. Voorheen was ze er eigenlijk niet mee bekend, maar desondanks prijken zowel Centaurus als Mermaid Project in haar top 10. De Blauwbloezen is dan weer een oude liefde van Lot en toegegeven, dit hommage-album was van hoog niveau. Harmony vinden we terug op 8 en de nieuwe Oorlog van de Lulu’s op 9.

Veel namen zagen we nog niet eerder voorbijkomen, die schudden het klassement dan ook niet op. De top 3 bestaat echter uit oude bekenden en dat zorgt ervoor dat Canardo nu op 2 staat, met daarachter Robbedoes door…: Het licht van Borneo en De moordenaar van Lucky Luke. Op 1 staat nog steeds Er was eens. De verschillen zijn echter klein en dat betekent dat jullie stem de doorslag zal gaan geven.

De publieksjuryElfQuest-7

 1. ElfQuest: De laatste tocht 8
 2. ElfQuest: De laatste tocht 7
 3. De adelaars van Rome 5
 4. Comanche: Het brandmerk van Dobbs
 5. De hel van het Oostfront 4: Wij waren mensen
 6. Mooie zomers 2: De kreek
 7. Blake & Mortimer 24: Het testament van William S.
 8. Robbedoes door… 10: Het licht van Borneo
 9. Canardo 24: De dood heeft groene ogen
 10. Centaurus 2: Het vreemde land
 11. XIII Mystery 10: Calvin Wax

Adelaars_van_Rome_5Toegegeven, die zagen we niet aankomen. ElfQuest wordt vooral door trouwe fans gelezen, die de hele voorgeschiedenis kennen. We weten dat de Wendy en Richard Pini veel mensen blij maken met deze afsluitende reeks, maar dat het zo gewaardeerd wordt hadden we niet vermoed. Eerlijk gezegd dachten we nog even aan doorgestoken kaart, maar voor zover wij het hebben kunnen controleren is het toch echt eerlijk gegaan. We kunnen er dus alleen maar vanuit gaan dat de serie echt de moeite van het lezen waard is. Op plek 3 De adelaars van Rome, met een langgerekte en indrukwekkend in beeld gebrachte veldslag. De herdruk van Comanche werd ook door veel mensen zeer gewaardeerd. De hel van het Oostfront maakte tot het laatste album op veel mensen indruk. Daarna zien we een heel rijtje oude bekenden, met XIII Mystery op een gedeelde 10e plek om het af te ronden.

Dat betekent dat vooral de plaatsen 6 tot en met 10 de eindscore bepalen. En wat blijkt… we hebben een unicum dit jaar. Voor het eerst zijn er twee titels op de 1e plaats geëindigd.

De top 5 van 2016

canardo_241. Canardo 24: De dood heeft groene ogen

Net over de Belgische grens, in het staatje Belgamburg, raakt inspecteur Canardo verstrikt in een politiek steekspel met een aantal oude bekenden in de frontlinie. Het balletje begint te rollen na de dood van zijn vriend Eugène Garenni. In het ministaatje, geregeerd door een barones die haar heerschappij onder vuur ziet komen, weeft Sokal een verhaal dat zwanger is van actuele politieke en maatschappelijke thema’s, natuurlijk voorzien van de zwarte humor die we van hem gewend zijn.

Er was eens 6: Het beloofde land1. Er was eens 6: Het Beloofde Land

De joodse handelaar in oud metaal Yoseph Joanovici, is na al zijn smerige praktijken tijdens de Tweede Wereldoorlog dan toch in zijn nekvel gegrepen. Maar zelfs in gevangenschap weet hij met zijn charisma, ondernemersgeest en natuurlijk geld al snel weer een nieuw imperium op te bouwen. Daarbij gaat hij net zo misdadig en nietsontziend te werk als voorheen. Maar het “rechtertje” dat hem achter de broek zit en waar hij zo op neerkijkt bijt door. Een fantastische afsluiter van een geweldige reeks.

robbedoes_door_het_licht_van_borneo_3. Robbedoes door… 10: Het licht van Borneo

Door een veranderende markt had Frank Pé na het voltooien van Zoo in een opwelling geroepen dat hij de stripwereld voortaan de rug toekeerde. Gelukkig voor ons heeft hij dat niet gedaan, want wat kan die man toch geweldig tekenen. In deze Robedoes one-shot maakte hij samen met Zidrou een verhaal dat zo bol staat van eco-activisme, dat het bij vlagen dreigt te bezwijken, maar scherend langs de afgrond brengen de twee het toch tot een weergaloos einde. Frank Pé for president!

Blake_en_Mortimer_Het_testament_van_William_S4. Blake en Mortimer 24: Het testament van William S.

Een vaste bezoeker van onze Top 10. Dankzij de strenge kwaliteitsbewaking door de erven, is deze serie ook na de dood van Edgar P. Jacobs altijd van hoog niveau gebleven en dat bewijst zich in 2016 opnieuw. De onduidelijkheden rondom William Shakespeare vormden de inspiratiebron voor dit verhaal. Yves Sente doet een intrigerende theorie uit de doeken over hoe de vork ‘werkelijk’ in de steel zit en weet daarbij op kunstige wijze gebeurtenissen in Venetië en Londen aan elkaar te knopen.

De moordenaar van Lucky Luke5. De moordenaar van Lucky Luke

Odes zijn niet altijd geslaagd, maar dit jaar lieten de hommage aan de Blauwbloezen en De moordenaar van Lucky Luke zien dat het wel degelijk mogelijk is. Matthieu Bonhomme besloot te werken in zijn eigen, semi-realistische tekenstijl en liet de sfeer van Lucky Luke tot uiting komen in de inkleuring en het verhaal. Daarin slaagt hij wonderwel. Mede dankzij het gebruik van een aantal bekende personages voelt De moordenaar aan als een echt Lucky Luke album.