De scheidende stripverkoper

6 mei 2017  ·

Laten we beginnen met de spoiler, daarna praten we je bij. Hier is ie: Sigge stopt 1 juni met zijn werk in De Noorman.

Zoals sommigen van jullie wel weten ben ik al een jaar of twee bezig met soul food comics, een uitgever van graphic novels. Ons motto is “strips die je raken” en onder die vlag hebben we tot nu toe vier boeken uitgegeven, te weten Supercrash, Ontaard verklaard, Teleurstellen vergt lef en Irmina. Ik help mee met titels kiezen, vertalen, letteren en vormgeven.

Tot zover niks aan de hand. Ik heb al die tijd part-time in de winkel gewerkt, dus het was prima te combineren. Maar eind maart overleed Guus van Sonsbeek, oprichter en eigenaar van soul food comics. Toen hij hoorde dat zijn tijd gekomen was, heeft hij mij gevraagd de uitgeverij voort te zetten en ik heb ja gezegd. Nou wordt mij wel eens gevraagd wat een uitgever precies doet en het antwoord luidt “best veel”. Voldoende in ieder geval om het combineren van al mijn bezigheden knap lastig te maken. Ik werk inmiddels niet meer op de woensdag, maar het blijft krap. Er moest iets afvallen en ik heb besloten dat het mijn werk in de winkel wordt.

Neem van me aan dat ik wel een paar nachten wakker heb gelegen van dit besluit. Ik werk inmiddels 11½ jaar bij De Noorman en doe dat met heel veel plezier. Niet omdat ik zo graag achter een kassa sta, of kasten inruim, maar dankzij jullie, de (vaste) klanten van De Noorman. Een stripwinkel blijkt heel veel sympathieke en interessante mensen aan te trekken, die hun enthousiasme over strips en andere zaken graag met ons delen en dat levert elke dag weer leuke gesprekken op. Ik zal jullie en al die gesprekken heel erg missen.

Welgeteld werk ik nog 2 weken in de winkel: de week van 8 mei en die van 22 mei. Zaterdag 27 mei wordt mijn laatste werkdag. Ik wens iedereen die ik niet meer zie het allerbeste en hoop dat we elkaar in de toekomst nog eens tegen het lijf lopen.