Nieuwe titels 21 augustus

21 aug 2018  ·

 

Waanders

  • Kamagurka: Kamagurkistan Voorbij de grenzen van de ernst. Een overzicht van Kamagurka’s cartoons, zeefdrukken, schilderijen en sculpturen, en de rol die humor daarin speelt. Door Kim Ouweleen
    Kamagurka, het pseudoniem van Luc Charles Zeebroek (Nieuwpoort, 1956), is vooral befaamd als cartoonist. Al jaren maakt hij dagelijks een tekening voor de voorpagina van NRC Handelsblad, waarin hij op humoristische, soms choquerende wijze inspeelt op het nieuws. Kamagurka staat bekend om zijn onnavolgbaar absurdisme. Humor is de leidraad in zijn repertoire, dat meer omvat dan tekeningen: sinds zijn tentoonstelling Tour de Trance in het Stedelijk Museum te Amsterdam (2002), is hij steeds meer gaan schilderen. Zijn werk schommelt tussen de tegenstellingen van het absurde, de sluimerende fantasieën van het surrealisme, de kinderlijke uitbundigheid van Cobra, de doeltreffendheid van de Vlaamse klare lijn, het mysterie van het beeld, de wederzijdse afhankelijkheid van beeld en taal en de antiautoritaire agressie van de Punk. Kamagurkistan – Voorbij de grenzen van de ernst is het eerste boek dat een samenhangend beeld geeft van Kamagurka’s oeuvre.